Pere Regull: “Tenim una policia que vetlla pel civisme i la seguretat però alhora pròxima i amable”

Pere Regull: “Tenim una policia que vetlla pel civisme i la seguretat però alhora pròxima i amable”

15 de març de 2017

L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Joan Manel Montfort, han fet balanç aquest dimarts de la memòria de la Policia Local 2016. El regidor ha volgut destacar en primer lloc les campanyes preventives sobretot pel que fa a seguretat viària en col.lectius com els escolars, el adolescents i la gent gran i l’inici l’any passat d’un projecte educatiu a les escoles per treballar específicament el tema del civisme respecte a l’entorn.

Entrant pròpiament en la memòria i específicament en l’àmbit dels serveis generals, Montfort ha remarcat el nombre del serveis prestats pel cos, gairebé 14.800 (amb un increment del 6,4% l’any passat i d’un 20% total en dos anys), mentre que les trucades rebudes han estat només 7.278. “Això vol dir que els agents no sols actuen quan els requereix la ciutadania. Tenen activitat i iniciativa pròpia”, assegurava el regidor.

Pel que fa a apartat de seguretat ciutadana, en destaca l’increment del 47% d’actuacions causat per la incautació i denúncies en l’àmbit de les drogues (de 225 actuacions es va passar al 2016 a les 356). El cap de la Policia Local, l’inspector Albert Romero, recordava que està prohibit el consum i tinença de drogues a l’espai públic i “aquest increment es deu a l’actuació a peu de carrer i a iniciativa dels agents”.

Pel que fa a les detencions, s’han incrementat un 10%, essent el principal motiu els delictes contra el patrimoni.
Pel que fa al nombre de denúncies recollides per la Policia Local, el regidor Montfort destacava el descens d’un -19% respecte al 2015. “Això denota un descens en els fets delictius, en consonància amb el que ja van explicar els Mossos d’Esquadra en les dades respecte a la comarca”, afirmava el regidor. Els principals descensos són en els robatoris/furts en habitatges, a persones i pèrdues d’objectes.
En l’àrea de Trànsit, Montfort ha destacat el descens important d’accidents amb ferits lleus i amb ferits greus (de 103 a 82) i de les denúncies de trànsit (-2,7%). Durant el 2016 la Policia Local va tramitar un total de 10.452 denúncies de trànsit.

En l’àmbit de la Policia de Proximitat, l’àrea on els agents presten els serveis ordinaris en bicicleta i desenvolupen funcions de prevenció proactiva i vetllen sobretot pel compliment de l’ordenança de civisme, destaca l’increment de sancions per deslluïment de béns moble i immobles (pintades i cartells) de 32 a 85, de sancions a propietaris de gossos de 40 a 100, o per orinar a la via pública de 82 a 108. El regidor Montfort també ha destacat en aquest àmbit el nombre de serveis assistencials (422) que realitza la policia (increment del 16%) ajudant els col.lectius més febles (persones malaltes, desorientades, afectades per malalties mentals i èbries, entre d’altres).
Finalment i pel que fa al treball transversal que fa la Policia Local amb altres serveis municipals, el regidor de Seguretat Ciutadana ha destacat les 375 actuacions relatives a seguiment d’ocupacions il.legals sobretot d’habitatges. “Encara que la capacitat d’actuació és limitada, les ocupacions causen moltes molèsties veïnals i els agents fan una tasca de molestar i identificar els ocupants, que sovint són delinqüents i ni estan empadronats a Vilafranca”, ha afirmat Montfort.

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull ha destacat la “gran feinada” que fa la Policia Local. “Que la Policia Local funcioni és bàsic en el dia a dia dels ciutadans i ciutadanes de Vilafranca”, ha afirmat Regull. L’alcalde ha incidit especialment en l’incivisme. “Perjudica la ciutat, l’entorn, el descans del veïnat, la imatge, l’economia. S’han incrementat bastant les sancions per incivisme. Hi estem incidint i s’hi incidirà més. Tenim una policia que vetlla pel civisme i la seguretat però alhora pròxima i amable. N’hem d’estar orgullosos”, ha dit Regull.

Documents relacionats