Notícia

TV3 ha estrenat la pel•lícula Vilafranca, basada en l’obra de teatre de Jordi Casanovas

03 de setembre de 2018


La pel•lícula, que es va preestrenar a Vilafranca uns dies abans, va registrar 370.000 espectadors en l’emissió televisiva

La preestrena de Vilafranca va ser la prèvia cinematogràfica a la Festa major d’enguany, oferint al Casal i davant d’una sala plena de públic, la projecció en primícia de la coproducció de TV3 i Diagonal TV. L’acte va començar amb una catifa vermella per on van passar els actors Anna Ycobalzeta, David Vert, Marc Rius, Laia Manzanares, Manuel Veiga, Alicia Pérez i Lluïsa Castell, bona part dels protagonistes de la coproducció, acompanyats del director Lluís M. Güell i el guionista Jordi Casanovas. Després d’una sessió de fotografies, va començar la presentació i projecció de la pel•lícula per als més de 700 espectadors presents a la gala que es va fer a Vilafranca el passat 27 d’agost.

La preestrena es va fer uns dies abans de l’emissió per televisió, el divendres 31 d’agost. TV3 va registrar 370.000 espectadors i prop d’un 20% de share en l’emissió del film, que continua disponible al servei a la carta del canal televisiu. A la gala de preestrena, que es va fer al Casal Societat La Principal, hi van assistir, a més dels actors, director i guionista de la tv movie, la vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis; i l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, acompanyat per membres de l’equip de govern municipal. La presentació de l’acte va anar a càrrec d’Anna Roig.

La pel•lícula narra la història d’una família que es reuneix per fer el dinar de Festa Major el dia 30 d’agost al voltant del pare, malalt d’alzheimer. El director Lluís M. Güell va destacar la universalitat de la història de Vilafranca com a gran valor d’aquesta producció: “Això pot passar aquí a Vilafranca, a Barcelona i a Toronto, és universal absolutament, és la complexitat del drama familiar. La “TV movie” és un viatge per aquesta complexitat dramàtica”. El director va explicar que “quan vaig al teatre, faig la transcripció automàtica a l’audiovisual, i en el cas de “Vilafranca, un dinar de festa major” el vaig veure claríssim. Quan vaig fer la proposta per fer la pel•lícula, TV3 de seguida va dir que sí”.

La pel•lícula té un repartiment de luxe encapçalat per Joan Pera, i es completa amb Carme Sansa, Alicia Pérez, David Bagès, Anna Ycobalzeta, Manuel Veiga, David Vert, Georgina Latre, Laia Manzanares i Marc Rius. Lluís M. Güell va treballar amb Jordi Casanovas per a l’adaptació del guió i càsting, “que jo volia respectar el mateix repartiment que a l’obra de teatre. No va poder ser, perquè alguns feien la telenovel•la diària de TV3. Vam pactar qui els substituiria i, a partir d’aquí, em va donar llibertat per treballar. Això diu molt d’ell”. Per la seva part, Jordi Casanovas es mostrava il•lusionat amb l’adaptació audiovisual de la seva obra: “Curiosament, m’agrada més el cinema que el teatre com a espectador, però durant el procés de creació, prefereixo el format teatre. Així que m’agrada que un espectacle que he pensat per al teatre faci el salt a la pantalla, em fa molta il•lusió”.

Casanovas esperava opinions diferents dels espectadors vilafranquins, “però espero que tothom se senti satisfet amb una pel•lícula, que porta el nom de la ciutat”. L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, coincidia amb l’oportunitat de promoció que suposa la pel•lícula: “es tracta d’una pel•lícula molt mediterrània, una obra que reflecteix una discussió familiar en un dinar de festa major a Vilafranca, però que podria ser un dinar de Nadal o qualsevol reunió familiar. No és una pel•lícula de promoció del Penedès ni de Vilafranca, però sempre va bé donar a conèixer el nom de la ciutat, més si va lligat a un producte de qualitat”

Vilafranca és una coproducció de TV3 i Diagonal Televisió, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Vilafranca i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Sinopsi
El 30 d’agost del 1999, diada de Sant Fèlix, la gran dels tres fills del Pere i l’Aurèlia, la Cristina, convida tota la família a dinar a casa seva, perquè sent la responsabilitat de mantenir la família unida, ara que la figura del pare, malalt d’alzheimer, està desapareixent. Per primer cop no ha sabut recordar el nom de la seva filla gran, i li han desaparegut la majoria dels records. 
La família ha rebut una oferta de compra d’unes vinyes del pare que s’han revalorat, i aquesta oportunitat de negoci fa que es formin aliances per gestionar, d’amagat de la Cristina, la venda i, de retruc, el repartiment de la resta de l’herència. La Cristina, evidentment, no hi està d’acord i comença a sospitar que hi ha mar de fons. 
Quan la situació està a punt d’arribar al límit, la filla de la Cristina arriba amb un nou amic que vol presentar-los, això fa calmar els ànims. 
Però la Cristina no triga a lligar caps i es destapa la mentida. Una baralla a la sobretaula mostra els retrets i secrets que s’han anat amagant tots els membres, sobretot l’animadversió entre l’Aurèlia i la Cristina, mare i filla.
La situació acaba amb la desfeta anímica de tots els presents. Quan es queden sols el Pere i la Cristina, ell li recorda el dia que va néixer i, per uns moments, la filla gran torna a ser la nena a qui el seu pare fa una abraçada.

Fitxa tècnica
Direcció                                            Lluís Maria Güell
Guió                                                 Jordi Casanovas
Producció executiva Diagonal TV       Albert Sagalés
Producció delegada TV3                    Esther Dueñas
Direcció de fotografia                        Sergi Bartrolí
Música original                                  Xavier Capellas

Documents relacionats