Afectacions als serveis i mesures

Dilluns 11 de maig. Les zones blaves d’estacionament regulat de Vilafranca tornaran a estar en funcionament. Donat que els establiments comercials i de serveis ja poden obrir tot i que amb limitacions i mesures de seguretat, l’Ajuntament de Vilafranca ha acordat l’entrada en funcionament de la zona blava per tal que hi hagi rotació en l’aparcament a la ciutat i així afavorir les compres en el comerç local.


Divendres 8 de maig. Reobre la deixalleria municipal de Vilafranca per als usuaris domèstics en el seu horari habitual però amb restriccions d'accés i mesures de seguretat pel control de contagi de la Covid-19. Més informació en aquest enllaç.


El BOE de 3 de maig de 2020 publica noves indicacions sobre l'ús de mascaretes obligatòries i altres mesures de seguretat en el transport públic a partir del dilluns 4 de maig. Podeu consultar-lo en aquest enllaç.


Dissabte 3 de maig de 2020. El BOE publica l’Ordre SNSD/388/2020 sobre reobertura al públic de certs comerços i serveis, arxius i esport professional i federat. Podeu consultar els detalls i condicions de la reobertura al decret que trobareu en aquest enllaç


Divendres 1 de maig. Ordre SND/380/2020, de 30 de abril, sobre les condicions en les que es pot realizar activitat física no professional a l'aire lliure durant la situació de crisi sanitaria ocasionada pel COVID-19. Consulteu l'ordre en el següent enllaç.


Dissabte 25 d'abril. Autorització de sortida d'infants, a partir del 26 d'abril, amb restriccions. Consulteu el Drecret en el següent enllaç.


Dissabte 25 d'abril. Pròrroga de l'estat d'alarma fins a les 00:00 hores del dia 10 de maig de 2020. Consulteu el Decret en el següent enllaç.


Dimarts 14 d'abril. L'horari d'atenció de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) passa a ser de 9 a 14h,  al telèfon 93 892 03 58, de dilluns a divendres. Fora d’aquest horari, les trucades i consultes s’han de vehicular a través de la Policia Local, tel. 93 892 38 38. L’Ajuntament recorda que també estan a disposició els correus electrònics oac@vilafranca.cat i ajuntament@vilafranca.cat (de 9 a 14h, de dilluns a divendres) i alcaldia@vilafranca.cat (resta d’horaris) per a l’atenció telemàtica.


Dissabte 11 d'abril. Pròrroga de l'Estat de l'Alarma fins a les 00:00h del 26 d'abril de 2020. Consulteu la totalitat del decret en el següent enllaç.


Dimecres 8 d'abril. S’ajornen les Colònies de la Gent Gran. A causa de la situació actual d’emergència sanitària pel COVID19 i preveient que les mesures de protecció de la població s'allargaran un temps més, la regidoria de la Gent Gran de l’Ajuntament de Vilafranca ha decidit ajornar les Colònies de la Gent Gran que havien de tenir lloc a principis de maig. Les colònies es posposen fins a nova data, que podria ser dins de l'últim trimestre de l'any.


Dimarts 7 d'abril. S'ajornen els espectacles de la programació del mes de maig del Teatre Cal Bolet i de l'Auditori Municipal de Vilafranca en compliment de les mesures decretades per fer front al coronavirus.


Dijous 2 d'abril. Afectacions sobre el cànon de l'aigua Agència Catalana de l'Aigua.
Durant el període comprès entre l’1 d’abril i el 31 de maig de 2020, s'aplicaran les mesures següents de manera automàtica a la factura de l'aigua: 
• Per als col·lectius que s’acullen al cànon social s’ampliarà aquesta bonificació a tots els trams del cànon en la factura.
• Reducció universal del 50% del cànon de l’aigua per als usuaris domèstics, industrials, ramaders i activitats econòmiques.
• Les famílies en situació de vulnerabilitat, o les que es puguin trobar en aquesta situació els propers mesos com a conseqüència de la repercussió del coronavirus, poden demanar i acollir-se a les bonificacions del cànon de l'aigua com el cànon social zero, el que implica no pagar per aquest concepte dins de la factura de l’aigua.Bonificació de l’ampliació de trams.


Dijous 2 d'abril. Mesures en matèria social aprovades pel Reial Decret Llei 11/2020

Ajornament de 6 mesos de les quotes de la Seguretat Social sense interessos per a autònoms i empreses afectats que compleixin certs requisits. 
Els aturats amb contracte temporal mínim, tenen dret a una prestació d’atur encara que no compleixin els requisits generals (art. 33).
En contractes periòdics i abonaments, s'estableix el dret a resoldre el contracte sense penalització, si no es presta el servei.
Ajornaments de tributs locals (art. 53). Els terminis per a presentar recursos contra acords i resolucions comença quan acabi l’estat d’alarma.


Dijous 2 d'abril. Mesures en matèria d'habitatge aprovades pel Reial Decret Llei 11/2020.

Suspensió desnonaments judicials (art. 1), si s’acredita vulnerabilitat davant del Jutjat, però sobrevinguda a causa del Covid. 
Pròrroga de lloguers (art 2). Si un contracte venç durant la crisi, l’arrendatari pot demanar pròrroga per 6 mesos. 
Moratòria de lloguers d’habitatges d’empreses públiques i grans tenidors (art. 4). Si l’arrendatari es torna vulnerable per causa del COVID. L’arrendador pot condonar el 50% del deute o oferir una moratòria de 4 mesos, a pagar després en 3 anys-Arrendaments d’habitatges propietat de petits propietaris (art. 8). L’arrendatari pot demanar a l’arrendador que accepti els ajornaments i ajuts, tanmateix, l’arrendador no té el deure d’acceptar. Si rebutja, els arrendataris tenen línia d’ajuts públics i avals per a pagar.
Talls d’electricitat, gas i aigua (art. 29). Aquests serveis, no es poden tallar o interrompre en cap cas durant l'estat d'alarma.


Dilluns 30 de març. Preguntes sobre les restriccions a les activitats laborals no essencials per la Covid-19. A través del Reial Decret Llei 10/2020 de 29 de març, el govern espanyol ha establert que els treballadors i treballadores estaran en situació de permís retribuït recuperable entre el 30 de  març i el 9 d'abril. Consulta en el següent enllaç quines afectacions tindrà aquest decret.


Dilluns 30 de març. Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, pel qual es regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte aliè que no prestin serveis essencials, per tal de reduir la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el COVID-19.


Divendres 27 de març. Tancament de l'Oficina de l'Organisme de Gestió Tributària (ORGT). Amb la finalitat de reduir al màxim la propagació del Coronavirus-Covid19, les instal·lacions de l'Organisme de Gestió Tributària (oficines centrals, territorials i punts d'informació) romandran tancades mentre duri aquesta situació excepcional. L'atenció al ciutadà es mantindrà pels següents canals: la web: www.orgt.diba.cat, el correu electrònic: orgt.atenciociutadana@diba.cat i el telèfon 93 202 98 02.


Dijous 26 de març. L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès aplica mesures econòmiques per a empreses i famílies davant dels efectes de la crisi sanitària del coronavirus Covid-19.  A banda del reforç de l’atenció als col·lectius més vulnerables (gent gran, persones dependents, usuàries de Serveis Socials i del Rebost Solidari, sense llar i dones en possible situació de violència masclista) i del reforç dels serveis d’atenció telefònica i telemàtica a la ciutadania i a les empreses, en el vessant de la fiscalitat, l’Ajuntament ha decidit anul·lar o ajornar el pagament de determinades taxes i impostosMés informació


Dijous 26 de març. L’Ajuntament de Vilafranca informa que, amb motiu de la prolongació de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia del Coronavirus-COVID19, les activitats i actes públics que s’havien de desenvolupar a Vilafranca en les properes setmanes i que han quedat suspeses/ajornades els trobareu indicats en el següent enllaç.


Dimecres 25 de març. L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès repartirà abans de divendres 1.100 targetes moneder per a les famílies amb servei de menjador escolar. Més informació.


Dilluns 23 de març. Certificat autoresponsable de desplaçament. La declaració de l'estat d’alarma per gestionar la crisi sanitària de la COVID-19 limita la llibertat de circulació de persones i determina per a quines activitats es pot circular per les vies d’ús públic. S’ha elaborat un model de declaració autoresponsable per facillitar als ciutadans i els agents de policia la comprovació que un desplaçament determinat corresponen a una activitat autoritzada, en el marc del Pla d’actuació del PROCICAT per malalties emergents activat en fase d’emergència-1. Certificat en línia


Divendres 20 de març. Tancament d'hotels, allotjaments turístics i càmpings. Podran romandre oberts fins que surti l'últim client o, com a màxim, el 26 de març.
Un nou BOE extraordinari recull una única ordre del Ministeri de Sanitat que obliga els hotels a tancar les portes per frenar els contagis del Coronavirus. La mesura ja ha entrat en vigor amb la seva publicació, però dóna de marge fins que sigui atès el darrer client o, com a màxim, en set dies.
La mesura afecta hotels o similars, allotjaments turístics i altres allotjaments de curta estada, càmpings, aparcaments de caravanes i altres establiments similars a tot el país. Sí que es permet, en canvi, que es mantinguin oberts establiments turístics de llarga estada i de temporada, sempre que estiguin preparats perquè els seus ocupants puguin mantenir la quarantena dins d'aquests espais. En tot cas, no podran acceptar nous clients.
A més, tots els tipus d'allotjaments, també hotels, podran mantenir els serveis de manteniment i vigilància.


Divendres 20 de març. Es reestructura l’atenció telefònica a l’Ajuntament i serà de 10 a 13h. 

L’horari d’atenció telefònica de l’Ajuntament de Vilafranca mitjançant el tel. 93 892 03 58 passa a ser de 10 a 13h, de dilluns a divendres.
Fora d’aquest horari, les trucades i consultes s’han de vehicular a través de la 
Policia Local, tel. 93 892 38 38
L’Ajuntament recorda que també estan a disposició els correus electrònics 
oac@vilafranca.cat (de 10 a 13h, de dilluns a divendres) i ajuntament@vilafranca.cat (resta d’horaris) per a l’atenció telemàtica.


Divendres 20 de març, 9h. El Departament d’Educació ajorna tots els procediments i tràmits que són de la seva competència, a causa de l’entrada en vigor del Reial decret 463/2020, pel qual es declara l’estat d’alarma per la COVID-19, que preveu la suspensió dels terminis administratius en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. Els tràmits i procediments es reprendran quan el Reial decret, i les possibles pròrrogues, quedin derogats.


Dijous 19 de març. Queda suspès provisionalment el servei d’elaboració i notificació d’informes d’estrangeria competència de la Generalitat de Catalunya. Fins que s’habiliti la possibilitat de tramitació telemàtica en aquest àmbit, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania està en permanent comunicació amb les oficines provincials d’estrangeria per coordinar la resolució dels expedients administratius d’estrangeria. Consulta tota la informació sobre aquesta afectació en aquest enllaç i la pàgina web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies


Dijous 19 de març, 13h. L'entitat Joan Petit Nens amb Càncer ha a anunciat l'ajornament de la 20a. Festa del Torneig Vilafranca del Penedès 2020, que s'havia de celebrar el proper mes d'abril. Tant bon punt les autoritats sanitàries considerin pertinent la normalització de la situació actual en la que estem immersos, informaran de la nova data.


Dijous 19 de març, 12h. Sobre les licitacions en curs.

En aplicació de la Disposició Addicional Tercera del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, mitjançant el qual es declara l’Estat d’Alarma per a la gestió de la situació de crisis sanitària ocasiona per la COVID-19, per la qual es suspenen els terminis administratius, els procediments de licitació queden suspesos a tots els efectes fins que les mesures q estableix el citat Reial Decret deixin d’estar en vigor. El còmput del termini es repredrà en el moment que perdi vigència el mateix, la qual cosa serà informada oportunament en aquest perfil del contractant.

Sobre els contractes vigents
Així mateix, i de conformitat amb l’article 34 del Reial Decret Legislatiu 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19, els contractes de serveis i subministraments de tracte successiu, la prestació dels quals es vegi impossibilitada per la declaració de l’Estat d’Alarma i les mesures preses per aquest ajuntament en aplicació de la mateixa, queden suspesos automàticament reprenent-se la seva execució un cop finalitzi aquesta situació. A aquests efectes, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès notificarà al contractista la fi de la suspensió.
La suspensió d’aquests contractes no suposa la resolució dels mateixos.

En cas d'estar afectats, poseu-vos en contacte amb el vostre referent de l'Ajuntament o bé amb el servei de contractació.
Tràmit per a la sol·licitud de suspensió d'execució de contracte


Dijous 12 de març, 11h. Activació del telèfon de consultes pediàtriques. L'Ajuntament de Vilafranca col·labora amb l'Equip de Pediatria de l'Alt Penedès i posa a disposició de les famílies amb infants un telèfon de reforç per facilitar la comunicació entre les famílies i els professionals de l’equip de pediatria de l’Alt Penedès.

Telèfon. 682 147 931
Horari. De 8 a 20 hores


Dimecres 18 de març, 15h. Ajornada la preinscripció als centres escolars i la inscripció telemàtica a les proves d’accés a cicles formatius, amb motiu de l’estat d’alarma per Coronavirus.


Dimecres 18 de març. 15h. Es desestima fer el mercat de petit format dissabte a la rambla, anunciat amb una quinzena de parades de fruita i verdura de productors de la terra que s’havia previst a la rambla de Sant Francesc. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha declarat que, malgrat que “s’havia preparat perquè complís totes les mesures de seguretat, el cert és que la possible afluència de molta gent, podria entrar en contradicció amb les crides al confinament”.


Dimecres 18 de març, 10h. Se suspèn el servei de deixalleria i deixalleria mòbil des d’avui dimecres.

Amb motiu de les restriccions per l’estat d’alarma per Coronavirus, a partir d’avui dimecres, se suspèn el servei de deixalleria mòbil fins a nou avís. El servei es tornarà a rependre tan aviat com sigui possible. La deixalleria municipal, situada al costat de la planta de triatge, també queda tancada.

D’altra banda, també se suspèn el servei de recollida de paper/cartró de grans generadors dels dissabtes al migdia.

El servei de recollida de trastos i voluminosos del dimecres al matí també segueix funcionant. Cal trucar al tel. 93 817 24 50 o sol·licitar-ho per Internet.


Dimecres 18 de març, 10h. Establiments comercials que tenen permès obrir en estat d'alarma, segons les darrers modificacions dels RD d'avui: Alimentació, Begudes, Benzineres, Bugaderies, Clíniques veterinàries, Comerç per correspondència, Comerç per internet, Comerç telefònic, Estancs, Farmàcies, Higiene personal i neteja, Informàtica, Menjar per animals, Metges, Òptiques, Ortopèdies, Papereries, Perruqueries (només servei a domicili), Premsa, Productes i bens de primera necessitat, Tallers reparació vehicles, Telefonia mòbil i fix (les botigues de telefonia només atendre els clients que tenien d’alta en data d’aplicació de l’estat d’alarma. No poden fer noves ofertes comercials i es suspenen les portabilitats), Tintoreries.


Dimarts 17 de març. 15 h. L’Ajuntament de Vilafranca suspèn procediments, terminis, convocatòries i inscripcions
Per tant, l’Ajuntament de Vilafranca suspèn 
Tots els terminis perquè la ciutadania, empreses i entitats formulin al·legacions i recursos en procediments de l’Ajuntament, així com els tràmits de contractació i de presentació d’ofertes, la presentació de justificacions de subvencions, la presentació de sol·licituds en convocatòries de subvencions i ajuts, els terminis d’inscripció i de preinscripció (també en centres educatius), etc. 
No s'iniciaran ni continuaran procediments que no siguin de la màxima urgència.
Se suspèn el ple municipal ordinari que estava previst pel proper dimarts 24 de març. De moment, s’ha traslladat a dimarts 31 de març.


Dimarts 17 de març, 14h. L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha fet aquest matí una crida a la responsabilitat i a extremar les precaucions per evitar el contagi del Coronavirus. L’alcalde ha explicat que a l’Hospital de Vilafranca s’havien comptabilitzat 4 positius per Coronavirus i un 5è possible cas pendent de resultats. “Ja havíem avisat que el Penedès no som una illa i que anirien sortint casos. Però que tinguem 4 casos, en una comarca amb 27 municipis i uns 110.000 habitants, ens fa estar raonablement tranquils. En aquests moments estem lluny del col.lapse sanitari, però hem d’extremar les mesures perquè no hi arribem. El sector sanitari hi està posant el coll. Per això, faig una crida a la calma i a l’hora a la corresponsabilitat de tothom per evitar un contagi que pugui suposar un col·lapse del sistema sanitari”, ha insistit Pere Regull.

L’alcalde ha remarcat la necessitat de seguir una higiene contínua. “És important rentar-se sovint les mans amb sabó i amb gels desinfectants després de tocar o manipular coses, tossir o esternudar en mocadors d’un sol ús o cap a la part interior del colze, distanciar-se de les persones millor 2 metres que un metre i mig, no compartir menjar ni coberts i, sobretot, no sortir de casa si no és per força major, com comprar menjar o medicaments, tenir cura d’una persona gran o dependent o passejar el gos”, recordava Regull. L’alcalde ha explicat que Mossos d’Esquadra i Policia Local van estar avisant durant el cap de setmana les persones que trobaven de la necessitat de quedar-se a casa, “però a partir d’ara controlaran més. Ja s’han començat a posar les primeres multes a bars oberts i a clients dels mateixos. Hi hem de lluitar tots fent que la corba d’infectats s’aplani”.


Dimarts 17 de març. 13h. Mesures per mantenir el proveïment de productes frescos a la població i alhora evitar el malbaratament alimentari, fomentar l’alimentació de proximitat, de temporada i de qualitat, sempre amb les mesures de seguretat que es recomanen.

En funcionament el mercat diari de la Verdura, a la plaça de Sant Joan, de 8 a 13.30h amb parades de fruita i verdura.
El proper dissabte 21 de març (i els següents, si la situació s’allarga), hi haurà un mercat de productors de la terra a la rambla de Sant Francesc, entre les 8 a 14h. Amb només parades d'alimentació, i un màxim de 15 productors, es prendran les màximes mesures de seguretat per evitar possibles infeccions (separació entre parades, prohibir l’autoservei sense guants, etc). 
- En funcionament els Mercat Sant Salvador i de La Carn, amb una oferta variada de productes frescos d’alimentació.
 
L’Ajuntament de Vilafranca recorda a la població que a l’hora d’anar a comprar, prengui mesures per autoprotegir-se (ús de guants, higiene de mans, etc.) i respecti una distància de separació mentre fa cua.


Dimarts 17 de març, 9,30h. La zona blava de Vilafranca del Penedès no serà operativa durant l'estat d'alerta pel coronavirus. L'Ajuntament ha arribat a un acord amb l'empresa concessionària de l'explotació de les places d'aparcament de la zona blava perquè l'estacionament sigui gratuït durant aquest episodi. Es demana deixar lliure de vehicles les zones de càrrega i descàrrega per facilitar la descàrrega de mercaderies bàsiques com alimentació i altres productes de primera necessita. Decret de 18/03/2020


Dilluns 16 de març. 14h L’Ajuntament de Vilafranca ha previst un seguit d’actuacions per fer front a les conseqüències socials que es deriven de les mesures decretades amb motiu de l’estat d’alarma pel Coronavirus. Aquestes actuacions han estat tractades i acordades a la reunió de la Junta de Govern Local d’aquest matí a la Casa de la Vila,

Atenció a la gent gran:
- El servei d’àpats a domicili està garantit amb les mateixes condicions que hi havia abans de la situació d’estat d’alarma.
- Es continuarà amb el servei d’atenció personal a domicili per a casos greus o urgents.
- Els proveïdors garanteixen les mesures de seguretat del personal laboral que ha de donar aquests serveis.
- L’equip tècnic de Serveis Socials està telefonant a les persones grans considerades vulnerables amb l’objectiu de detectar mancances o necessitats, així com per donar recomanacions sobre com han de procedir per minimitzar els riscos de salut. S’atendran els casos urgents que es detectin a través de les trucades.
- L’Ajuntament de Vilafranca està en contacte permanent amb les entitats del tercer sector que treballen amb les persones grans amb l’objectiu de coordinar esforços i optimitzar resultats.
- Els equips tècnics de Serveis Socials estan coordinant l’oferta de voluntariat amb les necessitats de les entitats del tercer sector.

Atenció a les persones sense llar:
- L’alberg municipal de transeünts està obert i oferint els seus serveis de pernoctació, bugaderia i dutxes. Com a conseqüència del tancament d’establiments i d’espais d’esbarjo, s’han ampliat les hores d’atenció i d’obertura de l’espai. Actualment té 9 places ocupades.
- L’equip tècnic conjuntament amb entitats del tercer sector està treballant per detectar si existeixen casos de persones sense llar a la vila. En el cas que se’n trobin i no es puguin encabir a l’alberg de transeünts, s’habilitaran espais per aixoplugar aquestes persones mentre duri l’estat d’alarma.

Atenció als infants amb beca de menjador:
Totes les famílies que tenen infants amb beca total de menjador rebran punts extraordinaris que podran bescanviar al Rebost Solidari per aliments que permetin complementar la nutrició dels infants mentre el menjador del centre educatiu romangui tancat.


Dilluns 16 de març. 13h. Aquest matí una representant de la comunitat xinesa de Vilafranca ha fet lliurament a l’Ajuntament de Vilafranca de 2.500 mascaretes i 8 flascons d’hidroalcohol. Aquest material sanitari i higiènic d’autoprotecció serà destinat als serveis com Policia Local, Mossos d’Esquadra, Hospital, serveis assistencials i personal municipal d’atenció ciutadana.


Dilluns 16 de març. 11h. 

Davant l'estat d'alerta decretat per fer front a l'epidèmia de coronavirus-Covid-19, l'Ajuntament de Vilafranca informa que queda prohibit fer ús de les zones de jocs infantils. Recordeu la necessitat d'extremar les mesures de precaució i contenció,i de no sortir de casa si no és imprescindible. #ensquedemacasa

Agraïm la vostra col·laboració i us preguem que disculpeu les molèsties.


Dilluns 16 de març. 11h. Tenint en compte l’estat actual d’alerta i les mesures de prevenció i contenció vigents, l’Ajuntament de Vilafranca ha decretat serveis mínims per al seu funcionament, garanteix la prestació dels serveis bàsics i essencials i d’atenció a les persones i redueix al mínim indispensable l’atenció presencial des d’aquest dilluns i fins al divendres 27 de març. Aquest matí s’ha reunit la Junta de Govern Local, integrada per l’alcalde Pere Regull i els 6 tinents d’alcalde, per acordar les mesures oportunes per assegurar el funcionament dels serveis municipals i la prestació dels serveis essencials en aquest període d’excepcionalitat a causa del Coronavirus. Més informació


Diumenge 15 de març. 22h. 

El cementiri municipal romandrà tancat al públic, mentre durin les restriccions per l'estat d'alarma pel coronavirus Covid-19.

Les perruqueries queden excloses del llistat d'activitats autoritzades en el decret de l'estat d'alarma, i hauran de suspendre l'activitat a partir de demà dilluns.


Diumenge 15 de març. 19h. 

Davant l'estat d'alerta decretat per fer front a l'epidèmia de Coronavirus Covid-19, l'Ajuntament de Vilafranca

  • Garanteix la prestació dels serveis bàsics essencials i estratègics, i d'atenció a les persones (Serveis Socials, Policia Local, Salut pública, Atenció Ciutadana, Atenció a les Dones, Protecció Civil...).
  • Redueix al mínim indispensable l'atenció presencial, que es farà via telemàtica i telefònica.
  • S'han suspès els terminis dels procediments administratius i les convocatòries.
  • Recorda la necessitat d'extremar les mesures de precaució i contenció i de no sortir de casa si no és imprescindible.

Dissabte 14 de març. 21h. Espanya entra en estat d'alarma pel coronavirus. L'estat d'alarma posa tots els serveis d'emergències sota competència de l'Estat. 

A partir del dilluns 16 de març a les 8 del matí i durant 15 dies:

Mobilitat restringida i individual
La circulació s'haurà de fer individualment i únicament es podrà circular per la via pública en vuit supòsits:
- Per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
- Per anar a centres sanitaris
- Per anar i torna a la feina per efectuar "prestació laboral, professional o empresarial"
- Per retornar al lloc de residència habitual
- Per assistir i tenir cura de gent gran, menors, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables
- Desplaçaments a entitats financeres
- Desplaçaments "per força major o situació de necessitat"

Comerços
Queda suspesa l'activitat comercial minorista, excepte la venda de bens de primera necessitat, premsa, combustibles, estancs, aliments animals de companyia, tintoreries i perruqueries.

Transports
Es mantenen el 100% dels serveis ferroviaris de rodalies i el transport local per carretera.
El transport de mitja distància es reduirà a la meitat.
El trànsit aeri restringirà a la meitat les operacions de les companyies. 


Dissabte 14 de març. 13h. L'OAC de l'Ajuntament de Vilafranca no farà atenció presencial. A partir del dilluns 16 de març i fins al dia 27 de març, l'OAC tancarà al públic les dependències de la planta baixa de la Casa de la Vila i l'atenció ciutadana serà tan sols per via telemàtica i telefònica.

Es donarà cita prèvia, per telèfon (93892 03 58) per a tràmits urgents i indispensables. Disculpeu les molèsties.


Dissabte 14 de març. A partir d'avui s'afegeixen a les mesures ja vigents, i per un període mínim de 15 dies:

- Transport públic: un terç de la seva capacitat i increment de desinfecció.
- Tancaments i suspensions en l’àmbit d’oci.
- Tancament restauració: bars, cafeteries, restaurants i altres establiments de restauració. Excepte en establiment hoteler, centre sanitari o social residencial.
- Tancament de centres comercials, incloent grans superfícies i galeries, excepte els establiments dedicats exclusivament a la venda d’alimentació, neteja i higiene.

Consulteu les restriccions amb data d'avui (pdf)


Divendres 13 de març. 15h. Davant l'ordre de Govern de Catalunya de tancament de grans zones comercials, gimnasos, locals d’oci, pistes d’esquí i establiments que no siguin serveis bàsics o que no estiguin destinats a alimentació, s'anuncia el tancament del Complex Aquàtic de Vilafranca del Penedès.

L'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès restarà tancada totes les tardes a partir del dilluns 16 de març, fins a nou avís. L'horari d'atenció al públic serà de dilluns a divendres de 9 a 14h. Aquesta mesura s'afegeix a la limitació d'un terç d'ocupació de l'aforament màxim a la sala d'espera i a la recomanació de realitzar tots tràmits possibles per via telefònica o telemàtica per evitar aglomeracions a les oficines d’atenció presencial.


Divendres 13 de març. 14h. L’Ajuntament, conscient del trasbals econòmic que estan generant les mesures de contenció de la pandèmia del Coronavirus-COVID-19, està analitzant quines mesures fiscals es poden aplicar per alleugerir, en la mesura del possible, les conseqüències econòmiques que està patint la ciutadania i el teixit empresarial del municipi. Aquestes mesures anirien encaminades a aplicar bonificacions sobre determinades taxes municipals i establir mecanismes de compensació per a les famílies usuàries dels serveis municipals.


Divendres 13 de març. 9,30h. L'Escorxador de Vilafranca anuncia que les seves instal·lacions restaran tancades al públic durant 15 dies, d'acord amb les mesures de la Fase 1 del PROCICAT decretada per la Generalitat de Catalunya.


Dijous 12 de març. 20h. Es demana a la ciutadania, d’acord amb les directrius del Govern de la Generalitat, que en la mesura del possible, no s'utilitzi el transport públic, en sintonia amb les mesures aprovades per a esdeveniments amb concentració de persones.


Dijous 12 de març. 16,15h. Suspensió de les jornades de portes obertes de centres educatius públics d'infantil i primària, d'instituts i d'escoles concertades  de Vilafranca. 
 


Dijous 12 de març. 14h. Noves activitats suspeses:

MEDI AMBIENT
Activitat Els Diumenges a Sant Pau (22 de març)
TURISME
Visita Cementiri Patrimonial (15 de març )
Visita teatralitzada al Cementiri Patrimonial (21 de març)
IGUALTAT
Monòleg Magaly Castillo (14 març)
Cine-fòrum 8M Molí d’en Rovira (21 març)
SERVEIS SOCIALS
Programa d’atenció a l’adolescència
SALUT
Xerrada sobre els al·lèrgens (16 de març)


Dijous 12 de març. 14h. Amb l'activació de la Fase 1 del PROCICAT decretada per la Generalitat de Catalunya, es prenen noves mesures de contenció.

Queden tancats els equipaments municipals següents:
Espai jove La Nau
Alberg municipal de Joventut i Programa Vacances en Família

A partir de demà divendres també queden tancats:
Escoles i instituts
Llars municipals d’infants

Centre Obert
Sales d’estudi ESCAVI i Casa Amiguet
Biblioteca Torras i Bages
Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet
Escola Arsenal
Escola d’Enoturisme de Catalunya
Espai de lleure Muntanya de Sant Jaume


Dijous 12 de març.12h. Noves suspensions decretades:

Els mercats setmanals del dissabte i del dimarts
Tots els actes a la via pública.
Les activitats als Casals d’Avis municipals del Tívoli i de l’Espirall, que queden tancats al públic.
Tancament de la Casa Petita
Cursets de natació utilitària d’infants de 6 mesos a 15 anys al Complex Aquàtic.

ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA M. DOLORS CALVET
Sortida a l'Auditori de Barcelona (14 de març)
Fagotada a Lleida (14 de març)
Concert d'hivern d'Alumnes (17 de març)
En clau de Salut (14 i 20 de març)
Trobada de Corda (21 de març)
Intercanvi del Cor amb Reus (22 i 28 de març)
Curs de curta durada (20 i 27 de març)
JOSPAG 2020 (22, 28 i 29 de març)

SERVEIS SOCIALS-GENT GRAN
Tallers de memòria per a gent gran.
Activitat Patis oberts al cap de setmana a l’escola Pau Boada.
Activitats saludables per a la gent gran.


Dijous 12 de març. 12h. Es recomana realitzar la majoria de tràmits possibles per via telefònica o telemàtica per evitar aglomeracions a les oficines d’atenció presencial.


Dimecres 11 de març, 16h. S'anuncien les primeres afectacions d'actes públics, conseqüència de l'anunci de fase d'alerta que es fa des del Govern de la Generalitat de Catalunya.

CULTURA

Taller Hermanas Picohueso (12 de març)
Teatre: Excalibur i altres històries d’animals morts
(divendres 13 de març)
Concert d’Obeses i cobla Berga Jove
(diumenge 15 de març)
Espectacle familiar: La princesa en texans
(diumenge 15 de març)
Festa de celebració de 25 anys de
La Xarxa de Vilafranca (15 de març)
Assaig obert de Lo Nuestro (19 de març)
Teatre: Lo Nuestro de la Flyhard Produccions
(20 de març)
Dansa: Ana Morales (diumenge 22 de març)
Tres Tombs (diumenge 22 de març)
Música: Ovidi 25 (divendres 27 de març)

Escorxador: se suspenen totes les activitats
a la sala d’actes i altres activitats obertes al públic.

Programa de teatre escolar Anem al Teatre

Activitats culturals (hora del conte, xerrades, presentacions de llibres, etc.)
a la biblioteca Torras i Bages

EDUCACIÓ

Corrandescola (dijous 19 de març)
Activitats no lectives de
l’Escola Municipal de Música.

PROMOCIÓ ECONÒMICA

Fira Playmobil (14 i 15 de març)
Jornada de l’Emprenedor i premis Creajove
(dimecres 18 de març)

ESPORTS

Activitats esportives “Les tardes”
Activitats de natació escolar
Activitats esportives per a la gent gran
Lligues de futbol sala, futbol 7 i bàsquet amateurs
organitzades per l’Ajuntament.
El Consell Esportiu de l’Alt Penedès ha suspès les activitats
del JESPE dels dos propers caps de setmana.

SALUT

Activitat Els Bombers t’acompanyen a donar sang (dijous 26 de març).
Tanmateix, es manté la donació.


Dimecres 11 de març. La Generalitat de Catalunya activa la fase d'alerta per Coronavirus del Pla d’Actuació per emergències associades a malalties transmissibles emergents de potencial alt risc

Per aquest motiu se suspenen:

  • Els esdeveniments esportius, professionals i no professionals es faran a porta tancada, excepte aquells en què hi participin menors d’edat, que podran anar-hi acompanyats.
  • Les activitats col·lectives en espais tancats o oberts que impliquin una concentració superior a 1.000 persones. En els casos en què aquestes activitats es desenvolupin en espais amb aforament inferiors a les 1.000 persones, es podran celebrar únicament si només s’ocupa un terç de l’aforament màxim autoritzat, amb l’objectiu de garantir un espai de separació adequat entre els participants. Aquestes mesures de restricció s’apliquen a espectacles públics, recreatius i d’oci, activitats culturals, religioses o similars, amb independència que siguin ofertes per un titular, explotador o organitzador públic o privat.
  • En l’àmbit educatiu, es manté l’aturada d’activitats fora dels centres escolars, especialment les que afectin més d’un centre.