Notícia

Acte per commemorar els 25 anys de polítiques d’igualtat a Vilafranca

26 de setembre de 2022

El proper dimarts 4 d’octubre tindrà lloc a l’Escorxador un acte per commemorar els 25 de polítiques d’igualtat a Vilafranca. Un quart de segle, des de l’any 1997 quan l’Ajuntament de Vilafranca va tenir la voluntat política de treballar per la igualtat de gènere des de les primeres polítiques d’igualtat d’oportunitats fins la creació de regidories d’Igualtat i a l’elaboració de Plans d’Igualtat municipals.

Al llarg d’aquests 25 anys s’ha treballat en el desplegaments de polítiques de gènere, polítiques en contra de la violència masclista o polítiques en igualtat i drets LGTBI+, un període en què també s’han anat  transformat les polítiques de gènere com el propi concepte d’igualtat.

La regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca vol refermar aquesta voluntat de continuar treballant en el desplegament de les polítiques de gènere i d’aquesta manera, afavorir la transformació de la ciutat en un espai més just i equitatiu per a tothom.

L’acte del proper dimarts 4 d’octubre, a les 19h, a l’Escorxador, l’obrirà Maria Rodriguez Sandia, actriu, terapeuta Gestalt i creativa de somriures, que donarà pas a una xerrada-taula rodona a càrrec de Montserrat Pineda, Secretària de Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Belén Moreno, doctora en Història, Anna Gual,  exregidora de Serveis Socials, i Montse Arroyo, actual regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca. Per acabar, hi haurà música en directe a càrrec d’Esther López i  Roger Subirana.

Paper clau dels governs locals

Les polítiques públiques són un element clau per tal d’afavorir canvis i transformacions socials en matèria d’igualtat, amb la finalitat d’aconseguir ciutats més equitatives i eficaces. En les últimes dècades els canvis polítics i socials en aquest àmbit, han estat molt importants i les polítiques públiques han passat de la inexistència de mesures per l’assoliment d’una igualtat efectiva i real, a la implementació i articulació de diferents mesures regulades legalment.

A Catalunya, es va aprovar la Llei 17/2015, del 21 de Juliol, de igualtat efectiva de dones i homes, reforçant i ampliant el concepte de principi d’igualtat. Dins d’aquest context, les administracions públiques autonòmiques i locals, són les principals responsables per el desenvolupament i aplicació d’unes polítiques públiques i socials capaces de produir canvis socials i estructurals que permetin avançar cap a la igualtat de gènere, sent els plans d’igualtat un bona eina de treball.

A l’hora, les institucions europees i el marc jurídic internacional han tingut un paper molt important a l’hora de marcar l’agenda de les polítiques d’igualtat de gènere a tots els nivells.

Els governs municipals han desenvolupat un paper clau en la implementació de les polítiques d’igualtat de gènere. L’àmbit local representa un espai immillorable per aplicar i revisar les polítiques d’igualtat entre les dones i els homes per la seva proximitat a la ciutadania i la seva empremta en la quotidianitat de les persones.