Notícia

Acte de reconeixement als 48 joves que han cursat un Programa de Formació i Inserció (PFI)

17 de juny de 2022

Aquest dimecres 15 de juny, l’edifici de l’Enològica acollia un acte de reconeixement als 48 joves escolaritzats en alguns dels quatre Programes de Formació i Inserció (PFI) de modalitats diverses que s’imparteixen a Vilafranca del Penedès.

Les especialitats professionals que s’ofereixen són: auxiliar de fabricació mecànica i instal·lacions electrotècniques; auxiliar de pintura; auxiliar d’hoteleria cuina i serveis de restauració i auxiliar d’imatge personal, perruqueria i estètica. Del total de PFI, un està gestionat pel Departament d’Educació de la Generalitat, dos gestionats directament per l’Ajuntament de Vilafranca i un de modalitat mixta de col·laboració entre ambdues administracions.

L’Ajuntament de Vilafranca aposta de manera decidida per aquests recursos amb l’objectiu de qualificar al jovent professionalment i facilitar la seva incorporació al sistema educatiu. És per això que donada la gran demanda i la bona acollida d’aquest recurs educatiu, s’ha aconseguit que el curs vinent l’oferta s’incrementi amb un 5è PFI d’Auxiliar d'instal·lacions electrotècniques en edificis que s’ubicarà a l’Institut Alt Penedès.

Enguany, s’ha volgut organitzar un acte conjunt de reconeixement de tot l’alumnat dels PFI,  posant en valor l’esforç i l’esperit de superació del jovent que venien de trajectòries acadèmiques poc exitoses i que un cop finalitzat el PFI han pogut matricular-se a un cicle formatiu de grau mitjà o inserir-se en el món laboral amb l’adquisició d’unes competències professionals i personals. Quan l’alumnat finalitza i aprova el programa, aconsegueix una qualificació professional i acadèmica que els permet anar al món laboral o continuar itinerari formatiu realitzant un cicle formatiu de grau mitjà

També és va fer un reconeixement al professorat que, a banda de treballar la part de continguts acadèmics, han fet un acompanyament individualitzat de l’alumnat en l’àmbit personal i professional, amb l’objectiu de garantir el seu èxit educatiu al llarg de tot el procés d’aprenentatge. 

Un altre part important que garanteix l’èxit dels PFI és la col·laboració de les empreses que acullen l’alumnat en pràctiques i que els proporcionen un entorn de treball real on poder aprendre i desenvolupar-se.  Sense aquestes empreses seria impossible oferir aquest entorn de d’aprenentatge pràctic que fa que l’alumnat consolidi els coneixements professionalitzadors.

Per la seva banda, la regidora d’Educació, Meritxell Montserrat, destacava l’acte com un moment especial i molt important que per primer cop s’organitza de manera conjunta amb tot l’alumnat dels quatre PFI, “fet que denota la importància que se li dona a aquesta formació en el nostre territori”.  També va posar en valor la importància que té per aquest jovent “descobrir el seu potencial, les seves fortaleses i visualitzar que el seu futur està ple de recursos i oportunitats”. Per a Montserrat, els PFI són un recurs essencial per a la lluita contra l’abandonament escolar prematur del jovent que no han obtingut el graduat en ESO.

Per últim, el director de l’Institut Alt Penedès, Carles Rull, va posar en valor el treball en xarxa de tots els agents educatius (administracions, empreses, centres educatius) a l’hora d’oferir recursos educatius adaptats a les necessitats d’un alumnat amb necessitats i motivacions diverses.  També va agrair de manera molts especial la tasca del professorat i la seva capacitat d’adaptació.

Accessibilitat