Notícia

Aigües de Vilafranca invertirà 7MEUR en la digitalització de la xarxa d’aigua i sanejament de la ciutat

08 de març de 2023

Amb un pressupost de gairebé 7 MEUR a executar fins al 2025, l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca (EMAVSA) ha iniciat el Projecte Integral de Digitalització del Servei Municipal d’Aigua i Sanejament, un projecte de millora en la gestió del cicle integral de l’aigua per a la eficiència i racionalització dels recursos hídrics, actuacions que prenen especial importància en el context de sequera actual. El projecte s’ha presentat als Fons Europeus Next Generation com a Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica – PERTE per cobrir amb un ajut de 4,6MEUR part del finançament.

El Tinent d’alcalde i president de l’Empresa d’Aigües, Aureli Ruiz, i el gerent d’EMAVSA, Xavier Mas, han anunciat aquest dimecres en roda de premsa els principals objectius estratègics del projecte, que principalment incidiran en la millora de l’eficiència de la xarxa. “A Vilafranca tenim un nivell d’eficiència alt, del 82% actualment, però encara tenim recorregut per evitar pèrdues d’aigua i millorar-ne el rendiment”, comentava Aureli Ruiz. Segons han explicat, el projecte preveu una inversió de 4,6MEUR per a la implantació dels diferents dispositius de mesurament i control de l’aigua, mentre que la resta de l’actuació té a veure amb la implementació d’un sistema intern que permeti el control i gestió de les xarxes i els seus usuaris. Xavier Mas indicava que aquest projecte de digitalització “configura una base de dades comuna, a partir de la qual tots els programes de gestió s’hi integrin. Això revertirà en una millora del control i qualitat de l’aigua, la implantació dels telecomptadors i el telecontrol, que permetran detectar abans les incidències per actuar-hi més ràpidament”.

Roda de premsa

En la línia d'actuacions d'eficiència i racionalització dels recursos hídrics, l'expectativa és fer un salt cap al mesurament i el control intel·ligent de l'aigua, que permeti aprofitar millor els recursos existents, explotar recursos sostenibles propers, mesurar i controlar el flux de l'aigua. L’objectiu és aconseguir un cop finalitzada la seva implantació, un rendiment d’eficiència del 90%.
Pel que fa a la gestió, el projecte cerca una administració de recursos oberta i moderna, per aconseguir gestions més àgils i segures per als usuaris, fomentant l'ús responsable de l'aigua i assegurant el servei bàsic de subministrament a tots els col·lectius.