Notícia

Aquest any s'introdueixen algunes novetats organitzatives a la diada de Sant Fèlix

13 de agost de 2019

La diada castellera de Sant Fèlix 2019 a Vilafranca del Penedès comptarà amb algunes novetats organitzatives, que se sumen al nou cartell anunciat fa uns mesos pels Administradors i que inclou la Colla Jove Xiquets de Tarragona, juntament amb les colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. La Jove de Tarragona s’ubicarà davant el balcó dels Administradors, entre les colles Joves de Valls i Castellers de Vilafranca. Serà el primer cop que la colla tarragonina actua amb l’actual sistema de rondes vilafranquines en posicions alternes, implementat des de l’any 2016. També serà el primer cop que els liles disposin d’un espai per ubicar la canalla, de mides similars als de les altres tres colles. El darrer cop que van venir no es comptava amb l’espai format per l’antiga Oficina de Turisme i el local dels Administradors. 

Dins les mesures treballades en els darrers mesos entre les quatre colles participants, els Administradors i el cap de plaça, també s’estableix una variant en el sorteig de l'ordre d'actuació, que tindrà lloc dimarts 20 d’agost a la sala d’actes del VINSEUM a partir de les 19h. La colla que obtingui el número 1 en el sorteig és la que colla que actuarà en primer lloc, a diferència de les darreres edicions que era la que triava en quin ordre volia actuar. Així mateix, la combinatòria resultant el 2019 queda exclosa de les possibles el 2020, de manera que d’un any per a l’altre la diada guanyarà en la rotació d’ordre d’actuació entre les colles participants. 

Pel que fa a les mesures adoptades a plaça, les colles ubicaran els castells el més propers a l’Ajuntament possible, per facilitar la visió dels espectadors del carrer de la Cort. El gran interès que desperta la diada de Sant Fèlix fa que el públic ocupi aquest carrer de punta a punta, i quant més a prop de l’edifici consistorial s’aixequen les construccions, millor visibilitat s’obté.

Així mateix, les colles ubicades en els extrems de la plaça facilitaran el moviment de castellers des de dins cap a enfora, sempre que sigui necessari. D’altra banda, l’organització proveirà de gel els espais interiors de l’Ajuntament per contribuir a les primeres atencions sanitàries per a les quals no calgui desplaçament fins als centres mèdics avançats. D’aquesta manera, es pretén millorar l’atenció a les castelleres i castellers. 

Finalment, també dins la pròpia actuació a plaça, en cas de dubte sobre si un castell ha estat completat, el cap de plaça i el cap de colla es reuniran per comunicar-ne el resultat.  La Diada de Sant Fèlix començarà a les 12.15h del divendres 30 d’agost. 

Festa Major igualitària sense sexisme
Però la jornada també té el seu epíleg amb la presència de centenars de castelleres i castellers com a espectadors de la processó del vespre i en les actuacions musicals de la nit. En aquest sentit, les quatre colles castelleres s’adhereixen a les mesures per una Festa Major igualitària sense sexisme, i en especial consciencien les seves sòcies i socis per evitar agressions sexistes com les produïdes el 2018, al pas de la processó de Sant Fèlix pel carrer de la Palma. Per això, no serà estrany escoltar missatges clars sobre aquest aspecte en els darrers assaigs del mes d’agost.