Cérvoles Blanc 2016 de Cérvoles Celler s'ha endut el Gran Vinari d’Or 2018

Cérvoles Blanc 2016 de Cérvoles Celler s'ha endut el Gran Vinari d’Or 2018

08 de octubre de 2018

Per segon any consecutiu, els guanyadors dels Premis Vinari es van fer públics en un acte que emès en directe pel Canal 33. Els vins competien en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d'Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze. La gala suposa l’acte final de la sisena edició dels Premis Vinari, que van arrencar a la primavera amb una convocatòria a tots els cellers catalans i que enguany ha aconseguit la participació de 902 referències de 250 cellers, emparats en alguna de les dotze denominacions d'origen de Catalunya. Durant l’acte de lliurament dels Premis es donen a conèixer els premiats, i també el reconeixement professional a una vida dedicada al vi, el Vinari especial a la producció ecològica, el Premi a la millor etiqueta de vi i al celler amb més vins premiats i els Vinaris Especials a les DO.

El Gran Vinari d'Or 2018, que distingeix el millor vi català, ha estat per Cérvoles Blanc 2016 del Cérvoles Celler. Un vi blanc amb criança, cupatge de macabeu i chardonnay, del qual s’elaboren unes 6.800 ampolles. Cérvoles Celler es troba a La Pobla de Cérvoles, a Les Garrigues, on practiquen viticultura 100% ecològica i treballen per produir vins de finca de gran qualitat, expressió del territori i seguint la tradició mil·lenària de la zona. El millor vi de Catalunya també ha guanyat l'Or en la categoria de Blancs amb criança i el Vinari d'Or Especial de la DO Costers del Segre. El jurat que ha puntuat a cegues els vins participants, han reconegut aquest vi per la seva amplitud aromàtica, de perfil molt fresc, amb la fusta ben integrada, una elegant estructura i un pas cremós pel paladar que deixa un record intens i molt agradable.

Gran Vinari Escumós: Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva 2009

 Aquesta petita Cava, situada a Lavern (Subirats, Penedès), segueix el llegat familiar que es va iniciar l'any 1927 en l’elaboració artesanal de caves de criança: Reserva i Gran Reserva. A Can Guilera creuen fermament que un cava requereix temps per esdevenir un gran producte. Temps per créixer, madurar i desenvolupar de manera natural les propietats que li són intrínseques i perquè totes s’integrin formant un tot harmònic i agradable al paladar. El seu Gran Reserva Brut Nature és un cupatge tradicional de xarel·lo, macabeu i parellada que destaca aquest elegant envelliment de gairebé 100 mesos en rima, amb una intensitat aromàtica rica en matisos, frescor i cremositat.

Antoni Mata Casanovas, Premi Vins i Licors Grau a la Trajectòria Professional

Antoni Mata Casanovas pertany juntament amb el seu germà Josep a la segona generació del celler Recaredo, de qui es recorda especialment la seva dedicació a l’elaboració de cava durant més de 60 anys. Ja de petit, amb només set anys, l’Antoni feia batonnages a les caves de la família. L’afany de millorar i aprendre el va motivar a formar-se en enologia i viticultura en diferents indrets de la geografia mundial. Avui, en Ton és jubilat, però no pas retirat, ni molt menys allunyat de la seva passió i vocació pels grans vins nascuts al Penedès. La seva contribució al sector del vi, la seva emprenedoria i vitalitat són, sens dubte, una petjada indeleble en la història de Recaredo i del país, que el fan més que mereixedor d’aquest reconeixement a la seva trajectòria professional en el món del vi.

Els Vinari d'Or, escampats pel territori

Altres premiats van ser Mas Pòlit 2016 (DO Empordà), el millor negre criança; Vinyes d’Olivardots Gresa Expressió (DO Empordà), el millor negre de guarda; i Torre de Capmany Garnatxa d'Empordà Velles Soleres de Pere Guardiola (DO Empordà) s’ha endut el premi al millor vi dolç, ranci o de postres. El Millor Blanc Jove ha estat per Can Bas Xarel·lo 2017 de Can Bas Domini Vinícola (DO Penedès), un vi blanc exemplar, elaborat amb la varietat estrella del Penedès, el xarel·lo. I també ha destacat en aquest apartat el Penedès amb el Millor Rosat per a Posidonia 2017 de Sumarroca. 

La DO Montsant s’endú el Vinari d’Or al Millor Vi Negre Jove per Rebeldes 2017, un dels projectes de wineissocial amb els elaboradors de més qualitat del territori que reconeixen a la seva comunitat.

Els 5 Vinari d'Or restants, reservats a vins escumosos, se'ls emporta la DO Cava. Són el Cossetània Brut, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Cava Lola Rosé Pinot Noir Reserva en la categoria d'Escumosos Rosats; i Vallformosa Cava Col.lecció Brut Reserva en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos). El Cava Joan Colet Rius Gran Reserva s’ha endut el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos); i en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), s'ha imposat el Cava Guilera Brut Nature Gran Reserva.

Premis Vinari especials

Premi Vinari Nissan al Millor Projecte Ecològic recau en Lagravera, de la DO Costers del Segre.
Premi AGBAR a la millor etiqueta la dels vins Jaspi Blanc 2016, Jaspi Negre 2014 i Samsara 2015 del Celler Coca i Fitó (DO Montsant i DO Terra Alta). 
Premi Vinari Euroselecció Riedel al Millor Celler del 2018 per a Vives Ambròs (DO Tarragona i Cava).

Els Premis Vinari estan organitzats per VADEVI i són possibles gràcies a la Fundació la Caixa, l'Ajuntament de Vilafranca de Penedès; l’Ajuntament de Rubí, Nissan Elèctric, AGBAR, Euroselecció Riedel i Vins i Licors Grau. Gràfiques VARIAS i Suberis Legatus. EL Departament d’Agricultura i l’INCAVI; totes les Denominacions d'Origen de Catalunya, l’Associació Catalana de Sommeliers; i l’Associació Catalana d’Enòlegs. 

Més informació
Llistat de guardonats