Notícia

Cloenda del projecte HIKAYA, Cercle de relats contra les violències masclistes

27 de febrer de 2023

Aquest matí s’ha fet a l’Escorxador l’acte de cloenda del projecte pilot HIKAYA, Cercle de relats contra les violències masclistes. L’acte ha comptat amb la presència del regidor de Joventut, Miquel Medialdea, i de l’alumnat i tutors de 4t d’ESO de l’Institut Milà i Fontanals i de l’escola Montagut de Vilafranca que han participat en aquest projecte desenvolupat pel Servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, amb el suport de l’Institut Marroquí per al Desenvolupament Local (IMADEL) i la Diputació de Barcelona en el marc de la iniciativa europea EqualMED en què Vilafranca participa des de 2020. L’objectiu d’aquest projecte és promoure l’enfocament de gènere en les polítiques públiques a través de la igualtat d’oportunitats, incloent-hi la prevenció de les violències masclistes i la sensibilització en el marc de l’educació per la ciutadania global.

El Pla Director de Cooperació i Drets Humans de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès (2021-2025) ja recull la cooperació descentralitzada amb enfocament de gènere a la zona de la Mediterrània, en especial al Marroc, en reconeixement a l’origen d’una bona part de les persones marroquines que viuen al nostre municipi.

El projecte pilot HIKAYA, Cercle de relats contra les violències masclistes ha estat compartit amb la comuna marroquina de Youssoufia a través de la prevenció de les violències masclistes, reforçant els vincles de cooperació entre el municipi de Vilafranca del Penedès i Youssoufia. Hi han participat els grups-classe de 4t d’ESO de l’Institut Milà i Fontanals i de l’escola Montagut de Vilafranca i alumnat dels diferents centres educatius de Youssoufia.

L’alumnat participant en el Projecte HIKAYA, Cercle de relats contra les violències masclistes, ha rebut la formació en la prevenció de les violències masclistes i sobre la tradició de la pràctica de la Hikaya (conte, en àrab). La HIKAYA marroquina és una expressió narrativa en forma de conte que es transmet d'una generació a una altra en les diferents places del país des de fa 1.000 anys. A través dels seus relats ficticis es traça un retrat de l'estructura social marroquina. El poder expressiu de la narració resideix en els ritmes del discurs, en les inflexions vocals, així com en la capacitat per a captar l'atenció dels espectadors i de transportar-los a un món d'imaginació i fantasia, on el bé sempre triomfa sobre el mal.

El regidor Miquel Medialdea comentava que és un projecte molt potent i positiu perquè “s’ha treballat de forma conjunta la prevenció de les violències masclistes a ambdós costats de la Mediterrània, amb les visions diferenciades que hi pugui haver,  per contribuir a la creació d’una ciutadania conscient i compromesa en la igualtat de gènere i la defensa dels Drets Humans”.  

S’elaborarà una publicació recollint tots els relats, la portada de la qual ha estat creada per alumnes de l’Escola Municipal d’Art Arsenal.