Notícia

DIMONIS. Ex-orcismes i in-orcismes de Verdaguer

06 de abril de 2021

De divendres 9 d’abril a diumenge 9 de maig, la Sala dels Trinitaris de Vilafranca (c. Font, 43) obrirà les seves portes la instal·lació visual i sonora “DIMONIS. Ex-orcismes i in-orcismes de Verdaguer”, creada per cabosanroque (Laia Torrents i Roger Aixut).  Es tracta d’una producció de Temporada Alta, Grec Festival, La Filature (scéne-nationale fançaise) i Fundació Lluís Coromina, amb el suport de la Fundació Jacint Verdaguer i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Vilafranca serà el primer municipi català que rebrà aquesta instal·lació després d’haver estat estrenada al Festival Temporada Alta de Girona 2019, Festival Vagamonde (lLa Filature-Mulhouse, 2020; Festival In-Extremis (Théâtre Garonne–Toulouse, 2020); Festival Grec de Barcelona, 2020 i Festival de Otoño de Madrid, 2020. A Vilafranca s’emmarca en el festival VilaPensa que tindrà lloc al llarg de la setmana vinent i que justament anirà centrat en el tema del mal.

La presentació de “DIMONIS” s’ha fet aquest matí a la mateixa Sala dels Trinitaris amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, dels membres de cabosanroque, del sotsdirector general de Promoció Cultural de la Generalitat, Toni Cabré, i de la historiadora de l’art i exdirectora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents. En l’acte de presentació Ricard Rafecas ha definit la instal·lació com un “maremàgnum de sensacions” i s’ha felicitat que Vilafranca pugui obrir la itinerància d’aquesta exposició “gràcies al treball dels tècnics de Cultura de l’Ajuntament per portar a la vila manifestacions artístiques de qualitat”.

El projecte expositiu i instal·lació DIMONIS, creada per cabosanroque (Laia Torrents Carulla i Roger Aixut Sampietro) és un projecte d’art sonor que se serveix de les llibretes escrites per Jacint Verdaguer entre 1890 i el 1893 mentre assistia a sessions d’exorcismes en un pis de Barcelona, per reflexionar sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, biològiques i fins i tot teatrals. Textos profundament actuals que, amb la situació provocada per la crisi sanitària de la Covid-19, ressonen encara amb més contundència.

Es tracta d’una manifestació artística integrada per 10 instal·lacions plàstico-sonores i  la relació entre elles que són el resultat de la recerca de 5 conceptes bàsics i les seves connexions: l’acte comunicatiu, el ritual, la NO correspondència entre continent i contingut, paral·lelismes amb la biologia i la pandèmia mundial de la Covid i formes de possessió.

L’obra de Jacint Verdaguer és el ressort que porta a cabosanroque a l’exploració sonora, dramatúrgica i visual sobre la possessió.

 

cabosanroque

cabonsanroque és una parella d’artistes sonors que neix com a nombrós col·lectiu musical el 2001 a Barcelona. A cavall entre les arts visuals, arts escèniques i la música experimental, la seva feina gira al voltant de les capacitats performatives de la màquina, l’objecte i el so. Aquests tres eixos de treball i recerca han desembocat en la creació d’un relat artístic propi i únic, un llenguatge fàcilment identificable i intransferible. Des de 2015 són artistes residents, juntament amb Albert Serra, de la Fundació Lluís Coromina, a Banyoles.

cabosanroque són Laia Torrents Carulla, llicenciada superior en Enginyeria Industrial per la UPC i estudis superiors de Composició, Harmonia i Arranjaments musicals pel Taller de Músics, i Roger Aixut Sampietro, llicenciat en Arquitectura per la UPC.

DIMONIS és la segona instal·lació visual i sonora que s’exposa a la Sala dels Trinitaris. Al 2019 s’hi va poder veure el projecte “No em va fer Joan Brossa” amb un gran èxit de públic.

Acte inaugural

L’acte inaugural tindrà lloc el divendres 9 d’abril, a les 18h. Com que l’aforament es limita a 20 persones, es recomana la inscripció prèvia a la primera visita que comptarà amb la presència dels artistes de cabosanroque, Laia Torrents i Roger Aixut.

Les inscripcions per assistir a aquest acte inaugural s’han de fer a: [email protected]

Totes les persones que no puguin entrar a les 18h ho podran fer a les 19h.

Visites

A causa del gran component dramatúrgic de la instal·lació, la visites s’estructuren en passis de 40 minuts. Es recomana que tothom que vulgui visitar-la respecti els passis que tindran lloc de dimecres a divendres: a les 17h, a les 18h i a les 19h; els dissabtes n’hi haurà dos, a les 18h i a les 19h; i els diumenges també n’hi haurà dos, a les 12h i a les 13h.

Per a visites escolars o per grups, cal posar-se en contacte amb el Servei de Cultura a través del correu electrònic: [email protected]