Notícia

El Consell Escolar Municipal s'adhereix al manifest en defensa del model lingüístic

10 de gener de 2022

El Consell Escolar Municipal de Vilafranca en la darrera sessió celebrada el passat mes de desembre, es va adherir al Manifest del Consell Escolar de Catalunya en defensa del model lingüístic de l'escola catalana. L’òrgan, presidit per la regidora d’Educació, Meritxell Montserrat, i integrat per representats de tota la comunitat educativa de la vila, va aprovar l’adhesió del Consell Escolar Municipal (CEM) al Manifest del Consell Escolar de Catalunya (CEC) en defensa del model lingüístic de l'escola catalana.

El manifest rebutja la sentència del Tribunal Suprem espanyol, que imposa el 25% de castellà a les aules, i reivindica el model de l’escola catalana, basat en un model lingüístic àmpliament consensuat a la nostra societat. L’escrit fa constar que correspon als centres educatius establir els criteris pedagògics per al tractament de les llengües, en el marc del Projecte lingüístic de centre. Reivindica que l’educació a Catalunya és i ha de ser naturalment en català i en aranès a l’Aran, i constata  que els canvis socials, econòmics i culturals han comportat una reducció de l’ús del català. En aquest sentit, fa una crida a persistir en la defensa proactiva del seu ús a l’educació.

L’ús de la llengua catalana als centres educatius és un dels temes que es va portar a debat en la darrera sessió del Consell Escolar Municipal. Per parlar sobre aquesta qüestió es va comptar amb la presència de Rosa Vidal Bassa, assessora LIC (Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social) del Servei Educatiu de l’Alt Penedès, que va aportar dades en relació a aquesta qüestió. A nivell general el coneixement i ús del català al Penedès és elevat i, en el món del comerç a Vilafranca, hi ha un índex alt de retolació i adequació oral. Els darrers estudis fets a nivell de tot Catalunya en el món educatiu, però, constaten que l’ús social que es fa d’aquesta llengua dins l’escola ha minvat. El Departament d’Educació ha previst accions per revertir aquestes xifres, com el pilotatge del Pla Nacional per la Llengua amb un conjunt de 200 centres de Catalunya així com cursos de sensibilització per als centres educatius sobre el  multilingüisme dins i fora les aules.

A nivell municipal, a Vilafranca també s’impulsen propostes adreçades a incentivar l’ús social del català. Des de l’Ajuntament, en el marc de la comissió d’alfabetització, s’han promogut cursos de català oral per capacitar les famílies d’origen estranger que no coneixen la llengua. Aquests cursos s’han dut a terme en sis escoles de primària i hi han participat un total aproximat de 120 persones.

Notícia

odsods4ods17