Notícia

El Servei d’Ocupació preveu formar unes 450 persones i contractar unes 90 en plans d’ocupació

26 de setembre de 2023

El regidor d’Ocupació, Jordi Junyent, acompanyat per la cap del servei, Montse Gonzàlez, va detallar ahir en roda de premsa les diverses iniciatives i programes que hi ha previst endegar des del Servei d’Ocupació-la Fassina de cara al 2024.

Junyent va voler fer un reconeixement a la trajectòria al llarg de molts anys de funcionament de la Fassina. “Milers de persones han passat per aquí buscant formació per millorar les seves condicions laborals. És una trajectòria d’èxit que ara cal continuar perquè tenim molts reptes i nous projectes per endavant per fer molt bona feina en aquest àmbit”, va afirmar.

El regidor ha dit que els objectius de cara a la nova etapa són millorar l’ocupabilitat de les persones, l’orientació laboral i la relació amb les empreses i els agents del territori. En aquest sentit ha exposat que, a manca de tancar les dades d’aquest any, l’any 2022 es va tancar amb un total de 1.856 persones ateses al servei d’Ocupació, amb un 33% d’homes i un 67% de dones i amb un 15% que eren menors de 30 anys i un 85% majors de 30.

L’Oficina Municipal del Treball és, segons Montse Gonzàlez, ”la porta d’entrada del servei” on, a través dels seus diferents espais (Xarxa Xaloc, Club de la Feina, Orientació per a l’Ocupació, Gestió d’ofertes laborals, Prospecció Empresarial i Pràctiques en empreses), s’orienta les persones sobre quin és el camí més adequat per a la seva ocupabilitat. L’any 2022 es van orientar més de 300 persones.

De cara al 2024, i en l’àmbit de la formació professionalitzadora, el Servei d’Ocupació té previst engegar 3 certificats de professionalitat (auxiliar de magatzem, atenció sociosanitària i auxiliar en neteja d’edificis), el programa SEFED de formació d’auxiliars administratius en base a la simulació d’empreses, una formació a mida d’instal.lador de plaques solars, en col.laboració amb el Gremi d’Instal·ladors de l’Alt Penedès, formació transversal sobre recerca de feina i formació sobre primers auxilis i prevenció de riscos laborals. En aquest àmbit, Jordi Junyent posava èmfasi en la formació d’instal·lador de plaques solars, que ha estat dissenyada en funció de les necessitats de les empreses “i amb compromís d’inserir laboralment els participants a les mateixes”. A la Fassina també s’imparteixen dos Programes de Formació i Inserció-PFI per a joves que no han obtingut la graduació en ESO que són els corresponents a Auxiliars de Cuina i d’Estètica.

En total des del Servei d’Ocupació preveuen formar, entre aquestes iniciatives i els cursos de formació ACTIC en noves tecnologies de la qual la Fassina és centre acreditador, un total d’unes 450 persones.

90 persones contractades en plans d’ocupació

D’altra banda, l’Ajuntament preveu contractar mitjançant el Servei d’Ocupació, unes 90 persones aturades per tal que realitzin tasques de suport a diferents serveis municipals. 63 d’aquestes persones, que responen a diferents perfils, ja estan contractades actualment fent tasques administratives, de paleta, de jardineria, de brigada, de neteja de pintades i grafits, d’agents cívics, etc.

Com a nous projectes en aquest àmbit, el Servei d’Ocupació preveu endegar un pla d’ocupació on es contractaran 8 persones per fer d’agents cívics en horari nocturn, el que s’anomenaria “serenos”. Sobre aquest projecte, Montse Gonzàlez explicava que actualment s’estan redactant les bases per seleccionar els candidats i que la convocatòria s’anunciarà pels mitjans de comunicació.

També es contractaran 4 joves més, titulats universitaris, en la 2a edició del programa A Punt en el marc del Pla d’Intervenció Integral i un oficial i 3 operaris per dur a terme reparacions d’espais a la via pública com a prova pilot.

Jordi Junyent i Montse Gonzàlez van insistir que el servei d’Ocupació està obert a “propostes de les empreses que necessitin incorporar professionals per dissenyar a mida la formació adaptada als perfils que necessitin”. El regidor ha recordat que actualment les empreses tenen dificultats per trobar persones formades en oficis com lampistes, soldadors, paletes,...”Hem de fer esforços per cobrir formació en aquests sectors, que ofereixen molts possibilitats d’ocupació i llocs de treball de qualitat”, ha afirmat.