Notícia

Es constitueix el Comitè estratègic i de Coordinació d’Actors del Territori, vinculat al projecte d’ampliació del Vinseum

12 de març de 2018


Avui s’ha fet la reunió constituent del Comitè Estratègic i de Coordinació d’Actors del Territori, en el marc del projecte que ha d’impulsar el Penedès com la gran zona vinícola que és, estimular l’enoturisme, i cohesionar el sector del vi a l’entorn del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. La constitució  del Comitè coincideix amb l’inici de les obres d’ampliació de Viseum, previst per aquesta primavera, i facilita la participació i presa de decisions conjunta amb les parts principals, interessades en el desplegament del projecte, garantint així un desenvolupament efectiu i rellevant per a les estratègies territorials.
El Comitè Estratègic i de Coordinació d’Actors del Territori, que es reunirà trimestralment, està format per l’Administració, Centres de Recerca, Entitats Socials  i Empreses que hi donen suport. 
El formen les següents entitats i organismes:
▪ Administració Pública  i Entitats Territorials 
 Mancomunitat Penedès – Garraf
 Consell Comarcal Alt Penedès
 Fundació Pro Penedès
 Diputació de Barcelona
▪ Administració Pública i Entitats Sectorials
 INCAVI
 Ministeri de Foment (Delegació del Govern a Catalunya)
 Generalitat de Catalunya (Dir. Gral. de Patrimoni Cultural i Museus)
 Consorci de Promoció Turística del Penedès
 Consell Regulador de la DO Penedès
▪ Entitats de Recerca
 Universitat de Barcelona, facultat de Geografia i Història
 Universitat de Barcelona, Prehistòria, Història antiga i Arqueologia
 Universitat Rovira i Virgili, Facultat d’Enologia
 INNOVI, Clúster del Vi de Catalunya
 Centre Superior d’ Investigacions Científiques
▪ Empreses
 Bodegues Torres                             
 Caves Llopart
 Caves Torreblanca                          
 Celler Martí & Sardà 
 Caves Eudald Massana                    
 Celler 1+1=3
 Celler Terra de Marca                     
 Grup Pere Ventura
 Mascaró
 Caves Nadal
▪ Entitats socials
 Associació Vinícola Catalana
 Acadèmia Tastavins del Penedès
 Institut del Cava
A la reunió d’avui els assistents han conegut la vessant arquitectònica de l’ampliació del Vinseum, de la mà de Santi Vives, -del despatx d’arquitectura Santi Vives Barcelona-, així com el Projecte arqueològic i la implementació de mesures d’estalvi energètic, “fent del projecte un nou exemple de sostenibilitat”, aspectes que ha explicat el regidor de Territori, Serveis urbans, Medi Ambient i Habitatge, Josep M. Martí. El regidor ha destacat “el repte que suposa treballar en un espai tan emblemàtic com la plaça Jaume I, que agrupa el Palau Reial, la basílica de Santa Maria i el Palau Baltà. Un espai que és un dels grans aparadors de la nostra ciutat i que suma en la dinamització del turisme cultural.” 

El president de la Junta del Vinseum, Joan Tarrada, ha situat l’aplicació d’aquestes mesures en relació al contingut museístic, l’aplicació de la innovació i suport a projectes col•laboratius del sector vitivinícola, i s’ha mostrat molt “esperançat i il•lusionat, perquè tenim molta capacitat de convertir aquest projecte en un gran focus per a la nostra ciutat. Tenim moltes ganes de tirar endavant ja aquesta 2a fase i amb la mirada ja posada en la següent fase.”
Finalment, l’alcalde de Vilafranca i president del Patronat del Vinseum, Pere Regull, ha estat l’encarregat de tancar la jornada constitutiva del Comitè Estratègic i de Coordinació d’Actors del Territori, destacant tant l’aportació econòmica que “prové d’Europa amb 2 milions d’euros, com l’aportació de l’Ajuntament de Vilafranca, amb 600 mil euros cada any, demostrant l’aposta que fem per aquest projecte, per la cultura, per la dinamització econòmica, i pel nostre lligam amb la comarca.” L’Alcalde ha definit l’obra de “molt important, tant a nivell de projecció com a museu nacional, i de servei púbic”, destacant el caràcter públic del Vinseum.
 

Documents relacionats