Notícia

Exposició “Josep Benet, en la desfeta i el redreç”, en el marc dels 40 anys de l’Arxiu Comarcal

30 de gener de 2023

Aquets proper divendres 3 de febrer, a les 19h, s’inaugurarà a la Capella de Sant Joan l’exposició “Josep Benet, en la desfeta i el redreç”. Amb motiu dels 40 anys de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (fou instaurat el setembre del 1983) s’ha procurat realitzar algun acte commemoratiu que obri la institució de l’Arxiu Comarcal i la seva activitat a un major espectre de població. Al llarg d’aquests 40 anys, l’ACAP ha reunit més de 5 quilòmetres de documents entre els segles X i XXI i s’ha posicionat com un referent arxivístic del territori. A més, hi ha adscrit l’Arxiu Municipal de Vilafranca un servei de gestió documental, tràmits i documents electrònics pioner a la comarca.

La col·laboració entre l’Arxiu Municipal de Vilafranca i el Museu Comarcal de Cervera ha permès portar a Vilafranca l’exposició “Josep Benet, en la desfeta i el redreç” per tal reivindicar un personatge cabdal de la Catalunya contemporània sovint massa oblidat: l’historiador i polític Josep Benet. A ell devem una alta visió del que ha estat la Catalunya posterior a la Guerra Civil. El seu testimoni ha de ser considerat d’una gran rellevància per entendre la situació actual que viu el nostre país:

“...la guerra a Catalunya hauria pogut tenir un caràcter nacional català, en defensa de la legalitat democràtica atacada pels militars colpistes i els seus aliats feixistes i de la ultradreta, tots anticatalanistes, per no dir anticatalans.”

“Som un problema també per als altres, perquè sense resoldre la qüestió catalana no és possible la consolidació d’un Estat democràtic a Espanya. Viure en democràcia només és possible quan es respecta els drets de les persones i dels pobles.”

La vida de Josep Benet (1920-2008) és un viu resum de la història de Catalunya de la segona meitat del s. XX. En l’esperança i en la desfeta, i en el camí i objectiu del redreç com a poble des d’una idea primigènia de superació de la fractura social que provocà la guerra. En l’horitzó, com un sol poble, una idea total de país i de país normal. I en cada iniciativa, sovint en clandestinitat, una acció de resistència i d’obstinada aposta per la unitat d’acció.

Des de l’autoexigència, el compromís i la responsabilitat, la seva vida es convertí en un acte continuat i sostingut en el temps, de reconstrucció del catalanisme i de recuperació de les llibertats democràtiques i dels drets socials.

L’exposició itinerant, que podrà veure’s entre el 3 de febrer i 5 de març, a la Capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès, ha estat produïda pel Museu de Cervera i Òmnium Cultural Segarra-Urgell.

Acte inaugural i horaris

L’acte inaugural tindrà lloc a les 7 de la tarda d’aquest divendres 3 de febrer i  comptarà amb la presència del regidor de Cultura, Ricard Rafecas, i la intervenció del comissari de l’exposició Jordi Oliva i Llorens (Sedó, la Segarra, 1965), Llicenciat en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona. Màster en Història Comparada, Política i Social per la UAB. Historiador deixeble de Josep Benet, adscrit al Centre d’Història Contemporània de Catalunya, on ha coordinat durant més de trenta anys l’estudi sobre el cost humà de la Guerra Civil a Catalunya. Des de 2019 és assessor científic del Memorial Democràtic pel projecte Cost humà de la Guerra Civil.

L’exposició es podrà visitar en horaris de dimecres a divendres, de 17 a 20h; dissabtes, de 18 a 20h i diumenges, de 12 a 14 i de 18 a 20h.