Notícia

Inauguració de l'exposició 'Elogi del malentès' a la Sala dels Trinitaris

13 de gener de 2020

Aquest divendres 17 de gener, a les 20 hores, la Sala dels Trinitaris inaugura la primera exposició de l’any, amb la presència de 13 artistes contemporànies de renom internacional. Sota el comissariat de l’escriptora i investigadora especialitzada en les pràctiques artístiques, fotografia i cinema, Joana Hurtado Matheu, les obres de les artistes Mar Arza, Cabello/Carceller, Lúa Coderch, Kajsa Dahlberg, Anna Dot, Dora García, Andrea Gómez, Núria Güell, Alexandra Leykauf, Mariona Moncunill, Mireia Sallarès, Batia Suter i Pilvi Takala compartiran espai a la Sala dels Trinitaris des de divendres 17 de gener fins a diumenge 22 de març.

El relat conceptual d’aquesta proposta és evidenciar, a través les peces de cadascuna de les artistes, la manca d’eficiència que atribuïm al llenguatge com a sistema de comunicació –i qui diu llenguatge diu imatge. Cada representació ve determinada per la perspectiva cultural, social i emocional de cadascú. No sabem com són les coses, només sabem com les percebem i interpretem. Sovint per anar massa de pressa, caiem en descripcions pobres; altres vegades, pensaments i llengua se’ns enreden i en surten lectures confuses. Comprenem així que hi ha moltes coses que costen de dir am les paraules que tenim, que una imprecisió latent i incontrolable ens acompanya. El veritable entrebanc, doncs, no és haver topat amb la vaguetat de les paraules, sinó haver confiat en la seva precisió.

Elogi del malentès explora justament la diferència, la diferència que ens obliga a explorar críticament les convencions que regeixen la nostra relació amb l’entorn. En un temps de simplificació salvatge i esforç mínim, confiar-nos a la pluralitat i complexitat del malentès per contradir el que ja ha estat dit, dat i beneït, suposa crear un espai de resistència compartida que no passa per l’imperatiu del resultat.

Elogi del malentès és una exposició itinerant del Programa d’Arts Visuals de l’Oficina de Difusió Artística (ODA) de la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Vilafranca.


Accions vinculades

L’exposició compta amb un servei educatiu propi que farà visites a diferents centres educatius de la comarca, així com una visita dialogada i taller experimental adreçat al públic familiar que amb el nom de Joc de paraules tindrà lloc el diumenge 16 de febrer a la mateixa Sala dels Trinitaris a les 12 del migdia.

També s’han programat entorn de l’exposició dues accions vinculades més: la presentació de la peça La muertes chiquitas, a càrrec de la seva autora Mireia Sallarès, programada en el marc dels actes del Dia Internacional de la Dona, el dijous 5 de març a les 18h.

Per acomiadar l’exposició, el dissabte 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, en col·laboració amb el Voluntariat per la Llengua Penedès Garraf, oferirà el recital poètic a càrrec de la poeta i professora Maria Cabrera. Aquet acte poètic tindrà lloc a les 18h.


Inauguració i visita comentada

Aquest divendres 17 de gener a les 8 del vespre tindrà lloc la inauguració d’Elogi de malentès que anirà a càrrec de Mireia Sabaté, cap de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona; de Ricard Rafecas Ruiz, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, i de la comissària de l’exposició, Joana Hurtado Matheu, que en farà una visita comentada.

Elogi del malentès es podrà visitar fins al diumenge 22 de març, en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.