Notícia

Inici del curs escolar 2018-2019 a Vilafranca del Penedès

17 de setembre de 2018

El passat dia 12 va començar, a Vilafranca, un nou curs escolar, on “la normalitat és la tònica dominant en aquest inici de curs escolar pel que fa al segon cicle d’educació infantil, primària i secundària obligatòria”, ha confirmat la regidora d’Ensenyament, Xell Montserrat.
Com a novetats cal destacar que l’Institut Nou de Vilafranca estrena un edifici nou equipat i preparar per acollir quatre línies d’ESO i 3 de batxillerat. La regidora Xell Montserrat ha explicat que “precisament enguany aquest centre impartirà per primera vegada els ensenyaments de batxillerat, completant així l’oferta dels altres tres instituts de secundària de titularitat pública i de l’escola Montagut”. Xell Montserrat s’ha mostrat “molt satisfeta per haver començat un nou curs amb aquest nou Institut a la nostra vila, significant una aposta per l’àmbit educatiu molt significativa.”
Pel que fa a les dades, i respecte al curs passat, el nombre de grups de P3 s’ha incrementat de 18 a 19 i el de grups de 1r d’ESO s’ha mantingut en 22. Un 90,5% de les preinscripcions de P3 fetes en període ordinari han pogut accedir al centre que demanaven en primer opció, mentre que el 99,8% ho han fet en alguna de les opcions sol•licitades. Pel que fa a 1r d’ESO, el 94,7% han pogut accedir al centre que demanaven en primera opció, mentre que un 99,6% ho han fet en alguna de les opcions sol•licitades.
A Vilafranca hi ha 10 escoles amb ensenyaments de segon cicle d’educació infantil i d’educació primària, de les quals 6 són centres públics i 4 són centres privats concertats.  Per als nivells educatius que van dels 3 als 16 anys, a Vilafranca hi ha 257 aules en funcionament: 55 a segon cicle d’educació infantil, 117 a educació primària i 85 a ESO. Vilafranca també disposa del centre d’educació especial Delta Espiga, que atén infants que presenten necessitats educatives especials.
El nou curs escolar s’inicia amb un total de 6.972 alumnes, 132 més que el curs passat. D’aquest total 1.331 són d’educació infantil de segon cicle, 3.032 de primària i 2.609 d’educació secundària obligatòria. En general, i tal com indica l’evolució general de la població al nostre país, podem dir que disminueix la població d’educació infantil, mentre que augmenta una mica la de primària i augmenta més la de secundària obligatòria. Si ho mirem per centres, 4.557 alumnes estan escolaritzats en centres de titularitat pública i 2.415 ho estan en centres concertats. Aquestes dades d’alumnat matriculat no són definitives perquè caldrà ajustar-les amb les baixes que s’han anat produint durant els darrers mesos i que es constaten un cop iniciat el curs escolar.
Pel que fa a l’educació infantil de primer cicle, el curs ha començat amb una oferta global aproximada de 470 places, de les quals 309 són de titularitat municipal i la resta és privada. Les 4 llars municipals d’infants han iniciat el curs amb normalitat i amb un 100% de les places cobertes el passat 5 de setembre. En aquests moments, l’oferta de titularitat pública representa aproximadament un 65% del total de l’oferta a Vilafranca.  
Vilafranca disposa de diversos recursos derivats de la implementació del decret de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema inclusiu com poden ser l’Itinerari Formatiu Específic (IFE) per a joves amb discapacitat intel•lectual lleu o moderada ubicat a l’Institut Alt Penedès i que enguany compta amb un total de tres grups dels quatre que es preveuen quan estigui al màxim de la seva capacitat, els Suports intensius per a l’escolarització inclusiva (SIEI) que estan presents a quatre escoles, els suports intensius a l'audició i el llenguatge (SIAL), la Unitat d’escolarització compartida (UEC), diverses aules d’acollida, etc.
La regidora d’Ensenyament, Xell Montserrat, ha volgut recordar “la incorporació, a la llar municipal d’infants Lola Anglada, d’una aula d’estimulació sensorial especialment pensada per a l’alumnat amb NEE que gràcies a un conveni amb el Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) s’aprofitarà més enllà de l’ús que en pugui fer la pròpia llar”.
Com a novetat, enguany també s’ha incrementat l’oferta d’ensenyaments post-obligatoris amb un nou cicle formatiu de grau superior de Guia, informació i assistències turístiques especialitzat en enoturisme i en modalitat DUAL.
Durant l’estiu han culminat tot un seguit de tasques de manteniment i millora que s’han dut a terme en diverses escoles i llars d’infants al llarg de tot el curs escolar per un import global aproximat de 150.000€ que han anat a càrrec del pressupost municipal. Les millores que s’han dut a terme s’han prioritzat seguint criteris de seguretat i eficiència energètica.
L’Ajuntament de Vilafranca impulsa programes de suport a l’escolarització per garantir el dret a la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.  Destaca el programa d’ajuts a l’escolarització, amb 1.781 sol•licituds presentades, de les quals obtindran l’ajut 1.348 (aproximadament un 24% del total de la població escolar de la vila entre P3 i 4t d’ESO que hi està empadronada i escolaritzada). Els centres educatius participen de manera activa en la revisió i actualització de dades i s’ocupen de la certificació de les activitats de

Documents relacionats