Notícia

La Camerata Penedès col·labora en el projecte d’emprenedoria escolar CuEmE

31 de gener de 2023

El passat divendres 27 de gener l’alumnat de 5è de Primària de l’Escola Montagut de Vilafranca del Penedès va assistir a un assaig de la Camerata Penedès en el marc del programa CuEmE (Cultura Emprenedora a l’Escola), impulsat per la Diputació de Barcelona i coordinat a Vilafranca pel Servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament.

El projecte promou l’emprenedoria mitjançant la creació de cooperatives escolars, amb la finalitat de treballar els valors associats al cooperativisme, com ara la gestió democràtica o la vinculació al territori, entre d’altres.

El centre educatiu va apropar-se a l’Auditori Maria Rosa Juncosa durant la residència de l’orquestra per tal de conèixer una cooperativa real i saber de primera mà com s’organitza, quina activitat duu a terme, i altres temes on l’alumnat va mostrar interès.

El projecte CuEmE

Al llarg de tot un curs, el alumnes passen per una experiència real de creació i gestió d’empresa, en aquest cas en forma de cooperativa: cada membre fa una aportació de capital, elaboren l’acta de constitució i els estatuts, defineixen els diferents càrrecs  (presidència, tresoreria, secretaria, etc.), creen una línia de productes, fan la venda a un mercat cooperatiu organitzat des de l’Ajuntament, distribueixen els beneficis -destinant un percentatge a una finalitat social- i finalment donen de baixa la cooperativa.

Al llarg de tot el curs, es realitzen paral·lelament una sèrie d’activitats i tallers que els apropen al món del cooperativisme. La més rellevant és la realització d’una visita a una cooperativa real, perquè coneguin de primera mà com s’organitza, quina activitat duu a terme, i altres aspectes que es considerin importants.

També realitzen un taller de disseny del logotip de cada cooperativa (impartit per una dissenyadora gràfica professional, un taller de màrqueting, van a la ràdio i el Servei de Promoció Econòmica els lliura un NIF).

El programa va començar l’any 2011 i des de llavors s’hi han anant incorporant escoles arribant a un total de vuit: Baltà i Elias, Cristòfor Mestre, Estalella Graells, Montagut, Pau Boada, Sant Josep, Manyanet Vilafranca i Vedruna Vilafranca. Es formen 16 cooperatives d’uns 25 alumnes cadascuna.

Accessibilitat