Notícia

La Jornada dedicada al Dr. Fèlix Janer Bertran donarà inici al cicle Paraules als Claustres

17 de maig de 2022

Un any més, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca organitza la jornada que dona inici al cicle Paraules als Claustres i que, des de l’any 2010, ha fet possible conèixer a dones i homes nascuts o vinculats amb la nostra vila. Persones que, amb la seva vàlua personal, la seva tasca professional i la seva excepcionalitat intel·lectual ha deixat una empremta cultural i humana que val la pena recordar, difondre i homenatjar.

Després d’uns temps fortament marcats per la pandèmia del coronavirus i on tot el sistema de cures sanitàries ha passat a un primer pla de les nostres vides, atorgant-los més que mai la dependència essencial del nostre benestar, es dedica la jornada d’aquest 2022 a la figura d’un metge nascut a Vilafranca al segle XVIII però de qui encara avui se’n desprenen ensenyances i pràctiques deontològiques de primer ordre.

Fèlix Janer Bertran (Vilafranca del Penedès, 30 de juliol de 1781 – Guadalajara, 2 de desembre de 1865). Fill de Miquel Janer i Pausas i de d’Antònia Bertran i Anglada.

Metge, catedràtic, acadèmic, divulgador científic i polític. Fou un destacat prohom de la societat catalana de principis del segle XIX.

Els seus serveis com a metge i ciutadà durant la Guerra del Francès a Vilafranca li valgueren el nomenament de Regidor perpetu de l' Ajuntament de Vilafranca. Fou el primer degà de la Facultat de Medecina de Barcelona.

Actualment,  el Dr. Janer encara és recordat a nivell mundial en congressos mèdics d'ètica mèdica per la seva aportació al naixement  de la deontologia mèdica i a l'ensenyament d’aquesta disciplina durant moltes generacions d' estudiants de medecina espanyols.

Fèlix Janer va ser un dels un dels introductors de l’homeopatia a Catalunya tenint un paper destacat en la seva difusió.

L'excel·lència de la seva moral humana la va trobar a través de l' ensenyament de la ciència del curar.

Fou també un autor molt prolífic. Destacà per la seva aportació a una nova concepció de l'ètica mèdica i la responsabilitat social de la Medicina, amb el seu tractat Elementos de moral médica ó Tratado de las obligaciones del médico y del cirujano en que se exponen las reglas de su conducta moral y política en el ejercicio de su profesión, on explica com els metges han de visitar els malalts, i el tracte que han de tenir amb els pacients dels hospitals, o el comportament a seguir davant les epidèmies i els contagis. Entre les seves publicacions destaquen Elementos de moral médica (1831) i Tratado general y particular de las calenturas (1861).

Des de l' any 1866 les seves despulles es troben al cementiri de Vilafranca del Penedès.

Un cop finalitzada la jornada, les persones que ho desitgin podran desplaçar-se al cementiri de Vilafranca on es descobrirà una placa d’homenatge al Doctor Janer en el lloc on descansen les seves despulles.

 

Ponents

Ramon Arnabat Mestres

Doctor en Història, President de l'Institut d'Estudis Penedesencs, professor d'Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili i membre del grup de recerca consolidat Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al món (ISOCAC), amb el qual ha participat i participa en diversos projectes de recerca i transferència. La seva recerca s’ha centrat en l’estudi de la Revolució i la contrarevolució durant el segle XIX; la Sociabilitat i els moviments socials a la contemporaneïtat, i la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme. Sobre aquestes temes ha presentat ponències a congressos nacionals i internacionals, ha publicat articles en revistes especialitzades i una vintena de llibres i ha dirigit projectes de recerca i de transferència. Entre les seves publicacions destaquen: La revolució de 1820 i el Trienni Liberal a Catalunya (2001); Visca el Rei i la Religió! (2006); Tots els noms. Les víctimes de la guerra civil al Penedès (2010), Atac i defensa de la rereguarda, 1936-1939 (2013); Ateneus. Cultura i Llibertat (2015); Asociaos y seréis fuertes. Sociabilidades, modernizaciones y ciudadanías en España, 1860-1930 (2019) i La Catalunya associada, 1868-1938 (2020). 

 

Josep Terés Quílez

Doctor en Medicina (1971) per la Universitat de Barcelona. Catedràtic de Medicina de les Universitats de Lleida i Barcelona (jubilat des de 2007). Ex cap de servei i consultor sènior de Gastroenterologia del Hospital Clínic de Barcelona.  Ex president de la Societat Catalana de Digestologia. Director Mèdic (1993-2001) i de Docència (2002-2006) del Hospital Clínic  de Barcelona. Membre del Comitè d’Ètica Assistencial del Hospital Clínic de Barcelona  i president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges de Barcelona (2014-2022). Autor de 26 capítols de llibres i de mes de 200 articles en revistes científiques (90 en revistes indexades). Professor invitat en 75 cursos (17 internacionals) i signant de 145 comunicacions a congressos mèdics (57 internacionals). Medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya, any 2019.

 

Josep Maria Ustrell

Professor i vicedegà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, de la Universitat de Barcelona. Membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Membre del Consell de redacció de la Revista Gimbernat (d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut). Patró de la Fundació Museu d’Història de la Medicina de Catalunya. Ponent en la presentació del llibre “El metge Fèlix Janer i Bertran i la Catalunya del s. XIX” de Jaume Baltà i Moner, l’any 2014.

 El ressorgir d’una època llòbrega de la ciència mèdica, com era el de la transició del segle XVIII al XIX, és un fet que es deu a la visió privilegiada de persones com el Dr. Fèlix Janer i Bertran, un intel·lectual que aportà idees renovadores a la medicina, des del punt de vista de la reforma i la modernització en els conceptes diagnòstics i terapèutics, sense oblidar-se dels precedents i el deure ètic i moral de la nostra professió. Aquesta implicació també irromp de ple en la vida social, mitjançant la seva participació activa en el desenvolupament de les idees pròpies en la via de la regulació, amb la implicació en el poder legislatiu.

 

Joan Vidal-Jové

Cirurgià oncòleg, homeòpata i escriptor. Director de l’Institut Khuab en Oncologia Intervencionista, expert en el tractament de tumors hepàtics i pancreàtics amb ultrasons i histotrípsia. Membre de la junta de la Acadèmia Medico Homeopàtica de Barcelona (AMHB), de la directiva de la Societat Internacional de Ultrasons Terapèutics (ISTU) i del Consell del Comitè Europeu d’Homeopatia (ECH). Autor de nombroses conferencies, articles científics i divulgatius, i accions de contingut transcendent, per una medicina de la persona en totes les seves dimensions, física, mental i essencial.

En la seva vessant oncològica és expert de referència en ultrasons focalitzats i va dirigir la primera unitat oncològica FUS-HIFU del país. Des d’aleshores, ha tractat més de 200 pacients amb tumors de fetge, pàncreas i parts toves. Ha estat President del Congrés Internacional d’Ultrasons Focalitzats a Barcelona al 2019. Investigador principal del primer assaig clínic de Histotrípsia en tumors hepàtics en humans. Revisor de diferents revistes científiques i dels projectes de recerca de la “Focused Ultrasound Foundation” a Washington DC, USA.

En la seva vessant homeopàtica forma part del Departament de Bases Teòriques a on treballa en la recerca i ensenyament, i és professor del Màster de la Acadèmia Medico Homeopàtica de Barcelona, membre del Sots Comitè de Recerca i del Consell Directiu del European Committee of Homeopathy, i del grup d’experts del programa “Beating Cancer Stakeholder Group” de la Comissió Europea.

Jaume Baltà Moner

Biòleg, documentalista, assessor fiscal, professor i divulgador científic. Autor del llibre El metge Fèlix Janer Bertran i la Catalunya del selge XIX obra amb la qual va rebre el “Premi de Recerca Històrica del Consell Comarcal de l’Alt Penedès” l’any 2013.

 

Horaris i assistència

La jornada s’iniciarà a les 10 del matí amb la benvinguda a càrrec del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas Ruiz.

Les ponències tindran aproximadament uns 30 minuts de durada i es preveu una pausa/esmorzar ales 11.30h.

Durant la jornada hi haurà penjat a la Sala Capitular del Claustre de Sant Francesc el retrat que l’any 1906, el pintor i poeta Ricard Clausells va fer de Fèlix Janer Bertran. Aquest retrat forma part de la col·lecció de retrats vilafranquins que es troba de manera permanent al saló de sessions de l’Ajuntament de Vilafranca.

Per gentilesa de l’Institut d’Estudis Penedesencs hi haurà a disposició de les persones assistents a la jornada l’exemplar El metge Fèlix Janer Bertran i la Catalunya del segle XIX de Jaume Baltà Moner.

L’assistència a la jornada és gratuïta però cal fer la reserva prèvia enviant un correu a: [email protected] o bé trucant al 93 890 04 59.

Per conèixer els continguts de les edicions de les jornades que des de l’any 2010 s’han anat realitzant al Claustre de Sant Francesc s’han creat la pàgina web: https://cultura.vilafranca.cat/lletres/paraules-als-claustres/jornades-paraules-als-claustres