Notícia

“La Nova Cançó i la cançó d’autor”, amb els escolars de Vilafranca

02 de març de 2016

El riudebitllenc Cesk Freixas, a la foto amb Lluís Llach, referent de La Nova Cançó, mostrarà aquest moviment als escolars.

 

El proper dijous 10 de març, a l'Auditori Municipal, es durà a terme, per setè any consecutiu, Sona a Cinquè! una iniciativa que enguany girarà entorn de La nova cançó i la cançó d'autor. Els mestres de música i el Servei de Cultura van escollir aquesta temàtica amb la idea que els alumnes coneguin, entenguin i gaudeixin d'aquest període de la nostra música, que està en auge des de fa uns anys amb grups nous a l'escena musical. Participaran activament escoltant, gaudint i cantant les cançons que s'han escollit per l'ocasió.
 
El format de l'espectacle permetrà als alumnes gaudir d'un concert on es repassaran algunes cançons importants d'aquesta etapa: Ma liberté de George Moustaki, Al vent de RaimonL'estaca de Lluís LlachLa Samarreta d'Ovidi Montllor o La petita rambla del Poble Sec de Cesk Freixas.El cantant del Penedès Cesk Freixas, junt amb 2 components del seu grup: Víctor Nin i Rai Iniesta, seran els encarregats d'ensenyar aquesta música als escolars, per 2n any consecutiu. Es farà un passeig històric a través de la cronologia dels moments més importants de la cançó d'autor i nova cançó. Totes les cançons les han traduït al català. 

Cesk Freixas és de Sant Pere de Riudebitlles i forma part de l'escena de la cançó en català. Ha editat una maqueta, 5 discos i un recull d'altres cantautors internacionals per recuperar la cançó d'autor i protesta als Països Catalans. Va iniciar la seva carrera com a cantautor al 2004. Al 2013 publica el seu 1r llibre Paraules per a Gaeta. Ha guanyat 9 premis Enderrock per votació popular i al 2015 va guanyar el premi Disc de l'any amb Protesta (Ràdio 4). Durant la seva trajectòria hi ha hagut diversos intents de censura als seus concerts. Els components del grup són: Cesk Freixas a la veu i guitarra espanyola; Víctor Nin (guitarrista que l'acompanya des del 2006) a la guitarra acústica i Rai Iniesta a la percussió i bateria. 
Serà una oportunitat interessant per als alumnes de 5è de primària per a gaudir d'un espectacle sobre la nova cançó i amb tres músics del seu nivell, molt coneguts arreu del territori. 

Altres activitats de sensibilització 
Amb aquesta iniciativa SONA A CINQUÈ!, destinada als cursos de 5è de primària, el Servei de cultura de l'Ajuntament de Vilafranca arrodoneix el cicle de sensibilització musical que s'ofereix a les escoles de primària en la línia d'oferir recursos i activitats complementàries al professorat de música. Aquest alumnat també va participar al Corrandescola, el passat dia 18 de febrer. Els alumnes van preparar-se a les escoles per cantar corrandes. Estava format per diferents parts: la primera part van fer corrandes per presentar les escoles, la segona part van improvisar sobre diferents temes i la tercera part van fer corrandes de comiat. 
L'alumnat de 1r a 4t participarà al abril, per onzè any consecutiu, a la FIRA MUSICAL, que consisteix en unes audicions de petit format on s'aprofundeix en diferents famílies d'instruments. Aquest any serà el torn del piano i clavicèmbal, instruments de vent metall i guitarra i flauta. 
També els nois i noies de 6è interpretaran la CANTATA, una activitat que arriba a la seva XXIV edició, i que aquest any porta per títol Babaua. Les desventures de Mimí. Una producció de l'Auditori de Barcelona que les escoles ha treballat durant tot el curs escolar i que els familiars podran escoltar els dies 8 i 9 de juny a l'Auditori de Vilafranca

Documents relacionats