Notícia

La reurbanització del primer tram de la rambla de la Girada, llesta a finals d’abril

08 de març de 2023

La renovada rambla de la Girada en el seu primer tram està a la recta final d’obres i podria estar enllestida la segona quinzena d’abril. Així ho ha anunciat el tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, en una visita que efectuat a les obres aquest matí. El regidor ha recordat que aquest projecte, el carrer Tossa de Mar, que també està en la fase final, i els allotjaments del c/ Vidal on encara s’hi treballarà tot aquest any, són les darreres actuacions de reurbanització de la fase 1 del Pla d’Intervenció Integral al Centre i al carrer Comerç-PIICC. Del projecte, Romero ha destacat l’important treball de moviment i renovació de terres del subsol per evitar problemes que l’arbrat provocava en els paviments i l’ha qualificat com “la cirereta dels objectius del PIICC, des del punt de vista de l’urbanisme sostenible i d’aprofitament màxim dels recursos hídrics en un moment de crisi climàtica i de sequera com l’actual. Aquest paviment a sota no té ciment. És totalment permeable. Quan plogui, tota l’aigua de pluja es filtrarà al subsol. L’equip d’arquitectes que l’ha dissenyat, Batlle i Roig, el posa com a exemple pioner a Catalunya en aquest sentit”.

La filtració d’aigua afavorirà l’arbrat, que duplicarà el nombre respecte als que es van retirar i replantar a l’aparcament de l’Auditori Municipal. En total es plantaran uns 50 arbres més, la major part a la zona central de la rambla per crear l’efecte “refugi de calor” i més de 6.000 plantes arbustives. Aquesta zona central serà un espai pensat per a les famílies, amb jocs infantils i nou mobiliari urbà i enllumenat.

Francisco Romero ha avançat que ja s’està treballant en propostes per als trams següents de la rambla de la Girada “on pensem mantenir l’aspecte actual, amb mobilitat i aparcament, i tan sols intervenint en la part central. Així ho hem convingut amb l’Associació de Veïns. En el primer tram hem fet una intervenció més de façana a façana tenint en compte que és la connexió del barri amb el cobriment de la via i cap al centre”.

El projecte, amb un import de 822.000 euros, està finançat íntegrament per subvencions externes.

Les terrasses, als sotaporxos

Un dels aspectes que preveu el projecte i que es recollirà en el document de recepció de l’obra, un cop finalitzada, és que no es puguin instal·lar terrasses de bar a la part central de la rambla i que aquestes es concentrin a l’espai dels sotaporxos, davant mateix de cada establiment. “Ho vam posar a consideració de l’associació de veïns i del veïnat i tots plegats vam valorar que mantenir els dos espais amb terrasses no tenia gaire sentit. Per tant, els establiments que ja tenien espai sotaporxos per posar terrassa la mantindran i a la part central no se’n podran instal·lar. Serà per a l’ús veïnal, familiar i de passeig ben comunicada tant amb la resta de la rambla com amb el cobriment de la via” ha explicat el regidor.

Accessibilitat