Notícia

L’Ajuntament de Vilafranca signa la Carta de compromís de Turisme Responsable

17 de octubre de 2016

L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha signat avui la Carta de compromís per al Turisme Responsable, un text orientat a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i als resultats de la Cimera del Clima de París. L’alcalde vilafranquí considera que aquest compromís per promoure nous models de producció i consum turístics que afavoreixin la diversitat cultural, la millora social i el desenvolupament sostenible, serà positiu perquè “generarà més turisme, i per tant, activitat econòmica, però també incrementarà la qualitat de vida dels vilafranquins, que ens beneficiarem de les millores socials i mediambientals previstes en el pla d’acció”.

A finals d’aquest any, des de l’Institut de Turisme Responsable (ITR) s’elaborarà una diagnosi que condicionarà la redacció d’un pla d’acció amb objectius anuals, que seran avaluats per un auditor. La regidora de Turisme, Dolors Rius, ha valorat que “aconseguir la certificació de Turisme Responsable Biosphere significa que concebem el turisme no exclusivament des de la demanda, sinó com un sistema complex que inclou visitants, habitants, territori i patrimoni”. 

El gerent de l’ITR, Tomás Azkarate, ha felicitat l’Ajuntament de Vilafranca “per apostar per aquest camí de futur. Les noves generacions, no només entenen què és la sostenibilitat, sinó que l’exigeixen”. Azkarate ha avançat que en la Conferència mundial que l’any vinent acollirà Barcelona -any internacional del Turisme Sostenible pel Desenvolupament-, s’aprovarà l’adaptació al sector del turisme els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UNESCO per posar fi a la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i fer front al canvi climàtic. Vilafranca del Penedès serà el primer municipi a aplicar-los.

Amb la signatura de la carta de compromís per al Turisme Sostenible, l’Ajuntament de Vilafranca expressa el compromís ferm d'avançar vers un nou model de desenvolupament turístic, basat en els principis de la sostenibilitat, la diversitat cultural i la responsabilitat social, compartint un futur comú i definint un seguit d'accions estratègiques per assolir la certificació de destinació turística Biosphere. 

Aquestes accions estaran basades, entre d’altres, en el debat internacional a l’entorn dels problemes relatius a la diversitat cultural i la sostenibilitat i la seva vinculació amb el desenvolupament turístic; en el desenvolupament de mitjans de sensibilització i formes de cooperació entre tots els actors implicats amb la destinació; o en la promoció de l'intercanvi de coneixements i de bones pràctiques turístiques destinades a fomentar un turisme responsable. Igualment, s’estableix el compromís d’incorporar polítiques i estratègies de preservació i valorització del patrimoni cultural i natural en el procés de la planificació turística, parant especial atenció al patrimoni immaterial, donada la fragilitat d'aquest recurs, així com de contribuir a la creació, desenvolupament i implementació de nous productes i activitats turístiques que facilitin la utilització respectuosa del patrimoni cultural, natural i immaterial.

Documents relacionats