Notícia

L’Arsenal celebra aquest curs el seu 50è aniversari

20 de octubre de 2021

L’Escola Municipal d’Art Arsenal de Vilafranca celebrarà al llarg d’aquest curs el seu 50è aniversari amb tot un seguit d’activitats que pretenen rememorar, recordar i reunir part de la història del centre. Dins dels actes prendran especial importància la renovació de la imatge de l'escola, tant pel que fa a identitat visual com pel que fa a valors, aplicant accions i directrius vinculades a la sostenibilitat. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, la regidora d’Educació, Xell Montserrat, i el director de l’escola, Albert Abella, han anunciat aquest matí el 50è aniversari de l’escola fent una valoració del passat, el present i el futur immediat de l’escola.

Una escola pionera

Xell Montserrat ha recordat que des de 2019, l’escola Arsenal és centre pilot reconegut per Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per a la implantació de sistemes pedagògics d’innovació docent. “L’escola es pionera en l’aposta per l’Aprenentatge Basat en Projectes com a sistema pedagògic, en la implantació d’un mòdul de Formació en Entorn Laboral que acosta als alumnes a la realitat professional, en la formació dual amb empreses de primera línia com Tous, en l’aposta per ser una escola sostenible i un disseny responsable, o per la mobilitat internacional”, ha remarcat la regidora. Montserrat ha recordat que el centre és un referent en l’àmbit de la joieria artística on ha aconseguit múltiples premis i reconeixements i ha lloat “la vinculació i implicació del centre amb la vida social i cultural de Vilafranca i del Penedès”. La regidora també ha posat en relleu la funció educativa i social que té l’escola, sobretot en el cas dels cicles formatius de grau mitjà, i que “permet que molts alumnes tinguin una trajectòria formativa més exitosa del que potser havien tingut a l’ESO i que els motivi per continuar amb els seus estudis”.

50 anys d’història

El director de l’Arsenal recordava els inicis de l’escola l’any 1971 a Sant Sadurní d’Anoia per iniciativa d’un grup de professionals de les arts i el disseny. Amb el nom d’Escola d’Art 71, els primers cursos s’impartiren als locals de “La Llar” de Sant Sadurní, sota l’orientació i assessorament pedagògic de l’Escola Massana de Barcelona, dirigida aleshores per Lluís M. Güell. Són anys en què, tot i les dificultats, l’escola defineix el que ha de ser la seva vocació i projecte de futur: formar professionals competents i reconeguts en les diverses especialitats de les Arts Plàstiques i el Disseny.

Amb el nom ja d’Escola d'Arts i Oficis del Penedès, el 1978 assolí el reconeixement oficial com a escola en les especialitats de Disseny Gràfic, Procediments Pictòrics, Esmalts, Joieria i Ceràmica. El reconeixement per part del Ministeri d’Educació, va permetre oferir la titulació oficial de Graduat en Arts i Oficis Artístics, a la vegada que vinculava acadèmicament l’escola a l’Escola Llotja de Barcelona. L’any 1982, les necessitats creixents d’espai i l’abast comarcal del projecte aconsellaren traslladar l’escola a Vilafranca on, a partir de 1985, ocupà la seu al carrer de la Parellada.

La reforma de Llei d’Ordenació General del Sistema Educatiu de 1992 (LOGSE) i la conseqüent desaparició dels estudis d’Arts Aplicades i Oficis Artístics, feu que el 1999 l’escola iniciés un procés de transformació per adaptar-se a la nova ordenació dels ensenyaments artístics. Es va crear el projecte ARSENAL d’activitats artístiques, concebut com a transformació de l’escola i alhora com a continuïtat de l’activitat artística promoguda durant quaranta anys de docència. Amb aquesta darrera transformació, l’Ajuntament de Vilafranca assumia plenament la titularitat del centre amb la voluntat de convertir-la en una plataforma activa i propera per a l’activitat artística a la comarca.

“El 2014, amb el trasllat de l’escola a l’antic convent dels Trinitaris l’escola es fa gran i  consolida la projecció de futur del centre. Els nous espais varen permetre ampliar l’oferta educativa de l’escola amb nous cicles de grau mitjà i completar el currículum de les quatre famílies d’especialitat de l’escola: ceràmica, disseny gràfic, joieria i pintura”, remarcava Abella. Des d’aleshores, l’escola ha seguit creixent incorporant el programa de formació continuada ReCursos d’especialitat, amb el programa d’activitats extraescolars ReCursos per emportar, o amb els ReCursos d’Art, on els tallers de l’escola s’obren a persones interessades en l’art i el disseny. La participació en els programes d’intercanvi europeus ERASMUS i LEONARDO ha permès als alumnes i professors ampliar la seva formació en diversos centres i empreses d’arreu de la Unió Europea.

Des de gener de 2014, l’Institut Municipal de Formació, depenent de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, assumeix la gestió integral del centre i l’integra en l’estructura i el funcionament municipal. Es renova l’oferta, els espais i els equipaments per respondre a les necessitats derivades de la implantació la Llei d’Ordenació Educativa (LOE, 2012). L’escola ha crescut amb dues noves especialitats gràfiques i ha consolidat l’oferta de formació en joiera artística, convertida en un centre de referència en l’àmbit nacional.

Pel que fa a les activitats previstes per commemorar l’aniversari, el director de l’Arsenal no ha pogut concretar encara perquè el gruix es preveu presentar-lo a inicis de 2022, però es preveu fer tallers de reciclatge i tintat de paper, promoure el cultiu de tints naturals sostenibles al pati de l'escola, fer exposicions col·lectives i intervencions artístiques, etc. També està prevista la creació d'una associació d'amics de l'Arsenal, amb alumnes, exalumnes i altres persones vinculades al centre, així com l'edició d'un llibre que reculli els 50 anys d'història.

“cinquanta”

Coincidint amb la presentació d’aquest aniversari, s’ha presentat la marca de l'aniversari, que s’incorpora a la imatge de l’escola i que identificarà al llarg d’aquest curs les diferents activitats i accions que es duguin a terme. Es tracta de la paraula “cinquanta” manuscrita i és un disseny de la il·lustradora Àgata Gil Capeta, professora del centre fins al curs passat. La marca fa referència a la manualitat, a l'empremta que ha deixat l'escola al llarg de cinquanta anys. Els colors fluor l'acompanyaran durant tot el curs, estampant-se de forma anàrquica i omplint-la de color i vida mostrant el caràcter irreverent, rebel i inconformista i avantguardista que identifica tot artista i dissenyador.

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull ha destacat la trajectòria de l’escola remarcant que “si es manté després de 50 anys i ha anat a més al llarg de tota aquesta etapa, vol dir que és útil a la societat. Malgrat les crisi econòmiques i el descens de l’aportació de la Generalitat, que hi aporta al voltant d’un 20%, des de l’Ajuntament hem apostat fort per l’Arsenal i per la formació en general perquè pensem que és un dèficit que té la comarca”. L’alcalde ha felicitat l’equip directiu i les persones que han passat pel centre aquestes dècades afirmant que “probablement la formació que s’imparteix des de l’Arsenal ha servit per fer un gir a la vida de moltes persones i que trobin el camí de formació adequat o el reorientin cap a estudis superiors. Els estudis artístics són una sortida que moltes famílies agraeixen”.