Notícia

L’artista elenamusa presenta “Paper mullat” a la Sala dels Trinitaris

26 de juny de 2023

El proper divendres  30 de juny a les 20h, tindrà lloc a la Sala dels Trinitaris l’acte inaugural l’exposició “Paper mullat” de l’artista elenamusa. elenamusa (Elena Mesa) presenta una sèrie de grans papers treballats durant el  calorós estiu del 2022 a partir de l’acció de mullar el paper i observar el moviment hipnòtic de la tinta xinesa quan s’escampa i com el blanc del paper es transforma en beure l’aigua. Es tracta d’un paper industrial de filtre, vellutat, que s’arruga i deforma amb l’aigua. A partir d’aquí, l’artista completa el que li suggereixen amb quatre gestos. És un joc en què les normes sorgeixen de la praxi i que s’acaba quan apareix la sorpresa, el desconcert, el misteri...

La sèrie s’acompanyarà d’altres obres sobre paper per fer una mirada enrere al camí que l’ha dut fins aquí.

L’artista

Llicenciada en Història de l’Art, actriu i titellaire, Elena Mesa forma l’any 2000 la seva pròpia companyia de teatre de titelles, la Micro Troupe. Des de llavors fins ara hi treballa com a constructora i actriu. L’estiu del 2006 neix elenamusa per donar vida autònoma al seu univers plàstic. Aquell any les vacances consisteixen a transformar el minúscul menjador en un taller per pintar a l’oli. Comença a exposar en ateneus, centres cívics, perruqueries i sales alternatives. Des de 2011 viu al Penedès i s’integra al paisatge artístic de la comarca participant en esdeveniments com el Firart de Vilafranca, les accions de Riudebitlles Territori d’Art, la Biennal de Canyelles, la Biennal de Riudebitlles o el Concurs de Pintura Sanvisens de Sitges. En aquesta nova etapa en terra d’antics molins paperers comença el seu treball sobre paper i tinta xinesa.

 

Acte inaugural

L’acte inaugural tindrà lloc aquest divendres 30 de juny, a càrrec de Cristina Gallardo, Graduada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, especialitzada en Il·lustració Digital, actualment responsable d’activitats del Casal i coordinadora del VAAC (Vilafranca Aparador d’Art Contemporani) i des de fa dos anys directora del Firart Vilafranca.

 

Servei de mediació artística

El servei de mediació artística de l’Ajuntament ha elaborat un projecte que es durà a terme del 4 al 30 de juliol a la mateixa Sala dels Trinitaris. Amb el títol “Hi havia una vegada, un dibuix dins una gota d’aigua...”, l’activitat consisteix en una visita-taller a través de la qual ens aproparem a conèixer el treball d’elenamusa i que ens servirà d’inspiració i guia per desenvolupar la nostra pròpia creativitat i imaginari.

La visita anirà conduïda per una conversa introductòria sobre la nostra pròpia experiència amb el dibuix i per la trobada amb les obres de l’Elena, on observarem com treballa i compartirem tot allò que les seves formes ens puguin suggerir. Al taller, uns papers amb molta set ens estaran esperant perquè els mullem i donem vida a les formes que en vagin sorgint de fora i d’endins.

Objectius de l’activitat

La manera de treballar d’elenamusa implica acceptar l’atzar com una part del camí i confiar. Que no hi ha una fórmula correcta, un origen únic, una línia a seguir... Apropar-nos a la seva obra i posar en pràctica el que ens proposa és una oportunitat per experimentar allò que anomenem “llibertat creativa” i que tant important és per relacionar-nos i expressar-nos amb llibertat i respecte, per confiar en nosaltres i en altres maneres d’imaginar i veure el que ens envolta.

Durada: 1hora i 20 min

Persones a qui s’adreça: escoles, casals d’estius, d’adults, col·lectius específics i famílies. L’activitat també formarà part del programa Vilaestiueja 2023.

Edat recomanada: per a totes les edats a partir de 5 anys.

Grups: màxim 20 persones

 

Visita comentada

El diumenge 23 de juliol, a les 12h, el servei de mediació artística de l’Ajuntament de Vilafranca oferirà una visita comentada a l’exposició, oberta al públic en general.

 

Horaris de visita

“Paper mullat” es podrà veure fins al 30 de juliol, en horaris de dimecres a divendres de 17 a 20h; dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.