Notícia

L’Assessoria de Mobilitat Internacional del SIAJ es consolida i ja atèn més joves que abans de la pandèmia

14 de març de 2023

L’assessoria de mobilitat internacional del SIAJ, en funcionament des del 2016, s’ha consolidat com a servei especialitzat d’informació i assessorament, especialment dirigit a la ciutadania jove. L’any 2022 és van realitzar un total de 204 assessories individualitzades a persones joves, una xifra que duplica el nombre d’assessories inicials. A més, també s’ha fet atenció a més de 330 joves i famílies, a les quals s’ha facilitat una primera informació, orientació i ajuda en tràmits relacionats amb estades a l’estranger. El regidor de Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca, Miquel Medialdea, assenyala que “aquestes xifres indiquen l’interès cada cop més gran dels joves per buscar noves oportunitats a l’estranger i viure noves experiències”.

Les activitats als instituts, mitjançant el programa PIDCES, i les activitats del cicle VOLTA’L que també s’ha recuperat a l’espai jove la NAU, són de gran importància per relacionar-se amb el jovent de manera més directa. Durant el 2022 és va arribar a 1.021 joves, gràcies aquestes xerrades i activitats sobre mobilitat internacional. Al VOLTA’L 2023, amb dues sessions realitzades, hi han participat 31 joves interessats en estudis a l’estranger i camps de treball a l’estiu.  Les properes activitats del cicle seran el dilluns 20 de març per tractar sobre intercanvis juvenils i voluntariats Europeus, a  les 18.30h, a l’espai jove La Nau. I la darrera activitat d’aquesta edició està programada per al  24 d’abril, també a les 18.30h, a l’espai jove La Nau amb la sessió Maneres econòmiques de marxar a l’estranger.

Nova convocatòria dels Camps de treball
Els camps de treball són estades internacionals a l’estranger, però també dins del territori nacional, que tenen una durada d’entre 10 i 15 dies. Aquestes estades sempre tenen una finalitat de voluntariat, en qualsevol de les temàtiques que s’ofereixen, que poden anar des de l’àmbit de l’arqueologia, fins a la infància, passant per camps relacionats amb aspectes diversos del medi ambient, els idiomes o els animals. Aquestes estades a l’estranger és realitzen gairebé sempre en anglès i hi poden participar les persones joves, a partir dels 14 anys. En el cas de camps de treball internacionals, on la sol·licitud es realitza a través de la COCAT - Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals de Catalunya, els menors d’edat poden viatjar per Europa i els majors d’edat arreu del món.

També destacar que hi ha camps de treball a Catalunya, organitzats per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya (també s’organitzen des d’altres comunitats autònomes), on a llengua vehicular l’anglès. Si es vol realitzar un camp de treball a Catalunya, però en anglès, aquests els promou la COCAT i el SCI – Servei Civil Internacional.

Roda de premsa

Grup de difusió de whatsapp de Mobilitat internacional
Aquest mes de febrer s’ha impulsat com a nova iniciativa per aproximar la informació internacional als joves, un nou grup de difusió de whatsapp sobre mobilitat internacional. Actualment hi ha 78 joves subscrits, i l’objectiu és fer arribar de manera ràpida, eficaç i contrastada, quins són els projectes i crides concretes obertes a inscripció. En cas d’interès per alguna de les convocatòries, es pot interactuar amb l’assessora i demanar cita prèvia amb el SIAJ. A través d’aquest canal de difusió, 2 joves vilafranquins participaran en un intercanvi juvenil sobre el medi ambient a Burgos aquesta Setmana Santa.
Per subscriure’s al grup de difusió de Mobilitat internacional s’ha d’enviar un missatge de whatsapp al número 620 804 775 o adreçar-se presencialment al SIAJ o al Punt d’informació als Instituts – PIDCES. L’horari del SIAJ és de dilluns a divendres, els matins d’11 a 14h, i les tardes de dilluns, dimecres i dijous, de 17 a 20h.