Notícia

L’exposició “El símbol retrobat” de Jordi Sánchez s’inaugura aquest divendres a la Sala dels Trinitaris de Vilafranca

04 de abril de 2016

El proper divendres 8 d’abril, a les 20h, s’inaugura l’exposició El símbol retrobat: Al·legories, signes, senyals i marques de cantería de l’artista resident a l’Alt Penedès, (Sant Cugat Sesgarrigues) Jordi Sánchez a la Sala dels Trinitaris de Vilafranca del Penedès. La inauguració anirà a càrrec del regidor de Cultura, Raimon Gusi, Montse Albet, l'alcaldessa de Sant Cugat Sesgarrigues, Montse AlbetLuis Algorri, periodista, escriptor i historiador i cap de Cultura a la revista Tiempo.


Jordi Sánchez (Barcelona, 1943) va estudiar a l’Escola Massana on cursà les especialitats en dibuix i pintura, alternant amb cursos de disseny. De jove va treballar al taller de l’artista D. Juan Mamano. Va iniciar la seva activitat professional treballant com a il·lustrador i dissenyador gràfic en estudis de disseny i col·laborant amb professionals de reconegut prestigi internacional (Paul Mosselmans, Amand Domènech, Josep Artigas, Enric Huguet, Ferran Cartes, Pelayo Izquierdo...).

Ja com a professional liberal estableix el seu propi estudi, ingressa com a soci professional a l’ADG/FAD (Agrupació de dissenyadors gràfics, directors d’art i il·lustradors del Foment de les Arts Decoratives), formant part de la comissió consultiva. Més tard torna a l’Escola Massana com a professor en el departament de disseny i també dictà seminaris sobre Identitat Corporativa a l’Institut Superior de la Publicitat (EADA).

Ha guanyat diferents concursos de cartells i ha dissenyat infinitat de cobertes de llibres per editorials com Bruguera, Plaza & Janés, Kairos, Edicions 62, Planeta, Argos Vergara, Seix Barral, etc. Al llarg de la seva trajectòria ha participat en exposicions com la II Biennal de Disseny Gràfic celebrada a Barcelona, al Dia Mundial del Disseny, a la Setmana de Catalunya al Brasil, ha estat jurat en diversos concursos de cartells i art jove en representació de l’Escola Massana. És autor de cartells, publicacions, objectes i medalles per a la Generalitat de Catalunya, la Fira de Barcelona, Construmat, Hostelco, Informat, Saló d’Antiquaris, Fira de Reus, Reus Jove, director d’art i assessor contractat per diferents companyies de comunicació gràfica, soci fundador i director creatiu de GSG. Actualment, es dedica totalment a la pintura i l’assessorament artístic per entitats públiques, ajuntaments i ONG’s. 

Té obres en col·leccions privades a Frankfurt, Barcelona, Madrid, Tarragona, Tortosa, Hospitalet de Llobregat, Castelldefels, Sant Cugat Sesgarrigues, Riudoms i Santa Coloma de Cervelló. Ha realitzat exposicions a Barcelona, Lleida, Tarragona, Tortosa i Sant Cugat Sesgarrigues. Obra gráfica múltiple i il-lustració per a  John Brandy, Co Ltd. Nova York. Jordi Sánchez es mou principalment en la pintura, a la seva obra trobem diferents tècniques pictòriques, la utilització del collage, el joc de textures i matèries, etc.

L’obra de Jordi Sánchez es caracteritza per la transmissió de profundes emocions a través del color, el número i el símbol. És una interiorització de la comprensió espacial dels seus sentiments. Una “deconstrucció” de la geometria clàssica, que es transforma, és llum i musicalitat visual, propostes que parteixen, totes, de la reflexió estètica sobre els símbols i ritus d'una ordre iniciàtica. És un artista que abasta diferents estils, però el seu segell personal es fa evident en cada un d’ells. En aquesta exposició ha centrat la seva producció en sèries, en obres que van de petites dimensions fins a quadres de gran format. Són part de les obres que l’artista ha realitzat durant els últims anys de la seva trajectòria artística i obres realitzades en els darrers mesos per a formar part d’aquesta exposició. L’artista parteix de la simbologia dels signes entesos com la primera forma de comunicar-se entre humans mitjançant els signes i senyals emprats en la prehistòria, i el seu reflex en la cultura són les diferents manifestacions de l'art prehistòric. I que per tant, entén el símbol com una representació al·legòrica d'una idea, amb trets associats per una convenció socialment acceptada.

Les marques de cantera són símbols o al·legories gravades pels picapedrers en la pedra que en l'Antiguitat i Edat Mitjana representaven realitats o idees abstractes mitjançant els seus trets, figures o atributs. Aquests són els elements, (grafismes, context i situació) que pretén recuperar per manifestar, en aquesta mostra, una aproximació a la concepció filosòfica humanista, laica i progressista que li és molt propera a l'autor.


En el context de l’exposició, el divendres 22 d’abril, a les 19h es realitzarà una visita guiada de l’exposició a càrrec de l’artista. L’activitat serà d’accés lliure i gratuït per a tothom. L’exposició romandrà oberta al públic fins el diumenge 8 de maig en horaris d’obertura de dimecres a divendres de 17 a 20h i els caps de setmana i festius de 18 a 20h.