Notícia

Neix “JOvESS: Fem Economia Social” un cicle per donar a conèixer i promoure el cooperativisme entre les persones joves.

14 de febrer de 2023

El Servei de Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca i Coopsetània, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Penedès, Baix Penedès, Anoia i Garraf, impulsen “JOvESS: Fem Economia Social”, un cicle que té per objectiu donar a conèixer l’Economia Social i Solidària (ESS) entre els joves. L’acció ha estat presentada aquest matí pel regidor i el tècnic de Joventut de l’Ajuntament, Miquel Medialdea i Ruben Calvo, i per la representant de Coopsetània, Marina Montiel.

Ruben Calvo explicava que l’Ajuntament té un acord de compromís amb la Xarxa d’Ateneus Cooperatius, a través de Coopsetània, per donar suport a les actuacions de la xarxa en l’àmbit local. En aquest marc, des del 2021 Coopsetània i el Servei de Joventut treballen conjuntament de diverses formes. Així, a través de les activitats de formació i sensibilització als instituts que es coordinen des del programa PIDCES, s’ofereixen 4 activitats als Centres Educatius de Secundària. Tres tallers adreçats a joves de CFGM i CFGS i una activitat online adreçada a joves de secundària. Durant aquest curs 22-23 s’han programat un total de 15 sessions. Així mateix, a través del Punt d’Informació i atenció sobre ESS de l’Espai Jove La Nau, l’objectiu és descentralitzar l’Ateneu a nivell territorial i poder continuar fent divulgació de l’ESS en d’altres espais diferents a la seu de Coopsetània, fent-los més pròxims als espais de relació i trobada juvenil.

JOvESS: Fem Economia Social

Per la seva banda, Marina Montiel comentava que el cicle pretén, “en un moment de precarització del col·lectiu juvenil, sensibilitzar-los sobre l’existència d’una economia transformadora i sostenible centrada en el bé comú i en la persona, fer xarxa i promoure la creació de projectes d’ESS".

Per aconseguir-ho, el cicle planteja quatre activitats de març a juliol, totes elles a L’Espai Jove La Nau. En elles s’abordarà l’economia social des de diferents perspectives i serviran alhora per presentar diferents projectes cooperatius del territori.

La primera de les activitats que es programarà al JOvESS tindrà lloc l’11 de març al matí i estarà especialment adreçada a la Xarxa de joves creadors i creadors de La Nau Espai de Creació. Serà una jornada formativa que tindrà per objectiu facilitar l’enxarxament i la creació de cooperatives entre les diferents creadores. En ella es presentaran els principis que singularitzen l’Economia Social i Solidària, l’assessoria Facto parlarà de com fer un pla de viabilitat i de gestió econòmica. I l’estudi de disseny gràfic Bildi explicaran com comunicar i difondre un projecte.

En la segona activitat es canviarà totalment de registre, serà el divendres 28 d’abril a la tarda, es realitzarà una jornada pensada especialment per als més joves, els i les adolescents, per jugar a jocs de taula cooperatius i trobar-se per a  compartir una estona amb diferents propostes lúdiques i d’entreteniment. A la vegada, prendrà cert protagonisme el Punt d’Informació de l’ESS que es troba al mateix espai, hi haurà professionals de Coopsetània que podran resoldre dubtes i/o orientar a qui ho requereixi.

La tercera activitat es farà el 15 de juny i anirà a càrrec d’Eixarcolant, una cooperativa de Jorba (Anoia) que es dedica a recuperar espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals per fomentar un model de producció, distribució i consum d’aliments sostenible, ètic i just. Eixarcolant oferirà un taller de cuina amb les plantes silvestres  més representatives de la zona.

La darrera activitat tindrà lloc el 12 de juliol i consistirà en un concert i un tast de vins. El concert el protagonitzarà Camerata Penedès, orquestra cooperativa resident a l’auditori Maria Rosa Junyent de Vilafranca, una formació que empra la música com a eina de transformació social. El concert s’emmarcarà alhora dins el cicle d’espectacles de petit format de La Nau, les Escenes Fresques, i clourà amb un tast de vins a càrrec d’alguna entitat cooperativa també de la zona.

Una opció d’autoocupació juvenil

Per la seva banda, el regidor Miquel Medialdea considera important acostar el model cooperatiu als joves “com una alternativa més a l'hora de fer una empresa. Hi han exemples de cooperatives exitoses, grans i petites, algunes s’exposaran en aquest cicle".

L’Economia Social i Solidària posa a les persones al centre, enforteix el vincle amb el territori i amb els recursos existents, mira més enllà de la productivitat i el resultat.

La informació detallada de les diferents activitats es pot trobar als espais web joventut.vilafranca.cat i www.coopsetania.cat.

Cal realitzar inscripció per participar a la formació del dia 11 de març i al taller del 15 de juny, a través del formulari d’inscripcions de joventut.vilafranca.cat

Totes les activitats són gratuïtes.