Notícia

Nova campanya a Vilafranca per conscienciar que no s’ha d’alimentar els coloms

23 de maig de 2022

Amb el lema “Si m’estimes, no m’alimentis”, l’Ajuntament de Vilafranca posa en marxa a partir d’aquesta setmana una segona campanya a les xarxes socials i amb cartells informatius en espais freqüentats pels coloms fent una crida a la ciutadania perquè no s’alimenti la població de coloms a la vila. La campanya es durà a terme de la mà de l’empresa ZooEthics, contractada per l’Ajuntament per al control de plagues a Vilafranca. L’anterior campanya es va dur a terme la primavera de l’any passat.

Darrerament i arran de la pandèmia, s’ha detectat un increment de les persones que donen menjar als coloms al carrer. Està científicament comprovat que, com més accés a aliment tenen els coloms, més es reprodueixen i, d’aquesta manera, s’incrementa sense control la població.

La presència d’animals a la ciutat és un factor que contribueix a la biodiversitat i que la fa més amable. Però, quan una de les espècies creix desmesuradament, es converteix en una plaga, com és el cas dels coloms, que poden arribar a produir moltes molèsties per proliferació descontrolada i brutícia a causa dels excrements i de les restes de plomatge.

Quan els coloms tenen excés de menjar, augmenten la cria i això porta a una major competència entre ells, arribant a agressions físiques, i a la transmissió de malalties entre els  individus de la colònia, disminuint així el seu benestar. Un colom només necessita 30 grams d’aliment al dia. Superar aquesta quantitat és perjudicial per als mateixos individus, que no se saben controlar. Sempre que se’ls doni menjar, menjaran.

En canvi, si els coloms dediquen més temps a la recerca d’aliment entre la gran quantitat d’espais verds que hi ha a Vilafranca i a l’entorn natural, milloren la seva salut i la seva condició física, estan més en forma i poden accedir a una dieta més sana i natural. Els coloms tenen una gran capacitat de vol i d’orientació. Poden mantenir velocitats de 50 km/h durant moltes hores.

 

Gestió ètica de la població de coloms

A Vilafranca es porta a terme una gestió ètica de la població de coloms i  el control de la natalitat es fa mitjançant dispensadors d’aliment amb nicarbazina per reduir les postes d’ous. La nicarbazina inhibeix la capacitat reproductora dels coloms. L’aliment es distribueix a través de dispensadors automàtics que permeten programar l'hora i la quantitat de producte a dispensar. Actualment a Vilafranca hi ha instal·lats 6 punts de control. S’ha comprovat que en les colònies de coloms tractats on s’ha eliminat l’alimentació per part de les persones, la seva condició física i la qualitat de vida han millorat significativament.

A banda de les publicacions a les xarxes socials i dels cartells informatius, també en el marc de la campanya els agents cívics de l’Ajuntament informaran la ciutadania i sobretot les persones que habitualment alimenten els coloms de la conveniència de no alimentar-los. Els mateixos agents cívics, en la seva actuació a peu de carrer, també s’encarregaran de detectar possibles llocs de nidificació de coloms per poder-ho comunicar als propietaris i requerir-los per poder-ho solucionar.

L’Ajuntament de Vilafranca recorda que l’Ordenança municipal reguladora de la protecció dels animals i de la seva tinença prohibeix expressament alimentar els coloms tant a la via  pública, com a les zones privades exteriors com portals, finestres, terrasses, balcons o  patis interiors. En cas que els agents de la Policia Local detectin persones poden aixecar actes de denúncia que podrien comportar multes d’entre 100 i 400 euros.

L’Ajuntament també informarà als establiments d’hostaleria amb terrassa de la importància de la seva col·laboració per contribuir a controlar la població de coloms. En aquest sentit, es recorda la responsabilitat dels propietaris d’establiments de mantenir els espais de terrassa en condicions de neteja, salubritat, seguretat i estètica i la prohibició d’alimentar animals a la via pública.

La regidora de Salut i Consum de l’Ajuntament de Vilafranca, Anna Doblas, recorda que es fa un control exhaustiu de la població de coloms, ja que un descontrol en la població d’aquestes aus “pot comportar riscos per a la salut pública, a banda de la brutícia que generen als carrers, mobiliari urbà..., però són animals que tenen dret a la vida com qualsevol ésser viu”. Doblas ha posat de relleu la gestió ètica que es duen a terme de la població “controlant la seva reproducció, amb l’assessorament d’un bon equip de professionals”. La regidora remarca que  l’augment de la població de coloms causa molèsties a molta gent i que l’Ajuntament està a sobre dels punts calents on, gràcies a la col·laboració veïnal, “s’ha detectat una forta presència de coloms i on hi havia persones que els hi donaven menjar. És difícil trobar l’equilibri per poder conviure, però trobar-lo és possible”.