Notícia

Nova edició del Tresca Jove-Curs de Monitor/a de Lleure a Vilafranca

26 de febrer de 2021

La Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) i el servei de Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca s’alien un any més per desenvolupar el Tresca Jove a la vila, i oferir a les persones joves que es trobin en situació d’atur l’oportunitat de formar-se en l’àmbit de l’educació en el lleure, a través del títol oficial de Monitor/a de Lleure infantil i juvenil (homologat per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya). Es tracta d’un projecte finançat al 100% per la Cambra de Comerç de Barcelona.

La 3a edició del Tresca Jove ha estat presentada aquest matí pel regidor de Joventut, Miquel Medialdea, el responsable d’inserció de Fundesplai, Albert Mariscal, i el responsable tècnic del Servei de Joventut, Ruben Calvo. El regidor recordava que es tracta d’un curs gratuït, 100% subvencionat i que “compta amb una part d’acompanyament a la inserció laboral, que el fa molt interessant, en un moment en què els joves tenen un futur complicat laboralment. Des de la Nau volem aportar el nostre granet de sorra per oferir formació i acompanyament als joves per empoderar-los i que la puguin afegir al seu currículum”.

Albert Mariscal oferia algunes dades del projecte, que des del 2010 s’ha impartit en 15 municipis diferents amb un total de 1.170 joves participants. El 22% troben feina relacionada amb el món del lleure i un 36% troben feina, un 20% retorna a l’educació formal. Finalment, el 95% dels participants valora el seu pas pel projecte molt positivament. “És molt interessant aquest projecte perquè el curs de monitor/a és una titulació oficial que permet treballar en menjadors escolars, casals i centres oberts, casals d’estiu, etc. i és una feina que es pot compaginar amb altres feines i estudis”, apuntava.

El Tresca Jove va més enllà de l’aspecte formatiu, busca afavorir el desenvolupament personal i la integració social i laboral de les persones joves a través de l’acompanyament en el procés de la recerca de feina, i la realització d’una primera experiència laboral en el món del lleure. Per això, a banda de la formació necessària per disposar del títol de monitor/a de lleure, el projecte inclou un mòdul de treball específic en competències i habilitats primordials per al desenvolupament i creixement personal i professional: autoconeixement, gestió de les emocions, visió crítica, resolució de conflictes i el treball en equip  a través de l’acompanyament tant individual com grupal, i un mòdul de pràctiques.

La tercera edició del projecte a Vilafranca es realitzarà de manera presencial, seguint totes les mesures COVID-19, a l’espai jove La Nau del 13 d’abril al 21 de juny de 2021, de dilluns a divendres, de les 9 a les 14 h (part teòrica), i a partir del juliol els i les joves participants realitzaran el mòdul de pràctiques i la memòria del projecte.

El responsable tècnic de Joventut de l’Ajuntament de Vilafranca, Ruben Calvo, explicava que en total, el Tresca Jove té una durada de 410 hores obligatòries i s’ofereixen 20 places a joves de 18 a 29 anys. Els requisits que han de complir els i les participants són estar en situació d’atur, estar degudament inscrits a la Garantia Juvenil i el compromís a participar i assistir a un mínim de 85% de les sessions. La Garantia juvenil és una iniciativa europea d’ocupació per reduir l’atur juvenil. “En cas que els i les joves requereixin més informació tant del Tresca Jove com  de la Garantia Juvenil, a través del SIAJ se’ls informarà i acompanyarà en el procés d’alta perquè puguin realitzar la inscripció correctament i complir amb tots els requisits necessaris”, ha comentat.

El termini per inscriure’s de manera gratuïta al projecte és fins al 30 de març, a través d’un formulari en línia d’inscripció habilitat a través del web joventut.vilafranca.cat

La formació es realitzarà seguint totes les mesures de seguretat i protecció i es realitzarà de manera presencial seguint els criteris establerts per la Direcció General de Joventut per a la realització d’aquesta tipologia de cursos.

Per a més informació es pot consultar el web joventut.vilafranca.cat, a través de les adreces del SIAJ [email protected] i La Nau [email protected]  i/o al telèfon 636 935 466 (whatsapp).