Notícia

Pere Regull: “Amb el Pla del c/ Comerç el Molí d’en Rovira serà un barri esponjat i oxigenat, s’hi podrà viure i treballar i guanyarà en zones verdes i equipaments”

08 de maig de 2018

L’Ajuntament presenta una modificació del POUM que preveu preservar els magatzems vitivinícoles patrimonials i que els edificis nous no els superin en alçada.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vilafranca ha presentat aquest matí en roda de premsa la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de l’àmbit conegut com el c/ Comerç, que preveu aprovar inicialment el proper mes de juliol. La presentació ha anat a càrrec de l’Alcalde Pere Regull, del 1r tinent d’alcalde Francisco Romero i del regidor de Territori, Josep Maria Martí. L’alcalde ha explicat que és un moment idoni per “posar les bases de com volem que sigui el sector, ara que sembla que hi pot haver moviment”. Regull ha explicat que els criteris d’aquesta modificació ja es van exposar ahir als grups municipals de l’oposició i al veïnat del barri en una reunió celebrada al local de l’AV. Després de l’aprovació inicial estarà a exposició pública, es preveu uns 2 mesos d’exposició pública. “El nostre objectiu és que sigui un projecte amb el màxim consens possible de totes les parts”, ha dit l’alcalde, el qual n’ha desgranat els trets que el defineixen. “Volem que el barri mantingui el que va ser en el passat. És a dir, es mantindran les naus vitivinícoles catalogades. Molt poques ciutats poden gaudir d’un patrimoni arquitectònic com aquest en un sol carrer. Cal potenciar aquesta façana de la ciutat que és la primera que es veu quan arribes en tren a Vilafranca”. Sobre els usos previstos, l’alcalde ha remarcat que amb aquest pla “el Molí d’en Rovira passarà a ser un barri esponjat i oxigenat, s’hi podrà viure i treballar i guanyarà en zones verdes i equipaments”. Un canvi important respecte a l’anterior pla és l’eliminació dels edificis alts amb façana al c/ Comerç. “Els edificis de nova planta situats amb façana al c/ Comerç no superaran en alçada les naus catalogades. La reducció de l’aprofitament urbanístic respecte a plantejaments anteriors la podem fer perquè eximim els propietaris de l’obligació d’aportar diners a la urbanització del c/ Comerç i de la llosa. D’aquesta obra se’n farà càrrec l’Ajuntament. D’aquesta manera els edificis seran d’una densitat més baixa i no hipotequem per sempre la imatge d’aquesta façana de la Vila”, ha remarcat l’alcalde. Una altra de les premisses en què ha posat èmfasi l’alcalde és que “a ningú se’l farà fora de casa quan es tiri endavant aquest pla. Qui visqui allà hi podrà romandre i, si vol marxar, serà perquè voldrà”.
Pere Regull ha expressat la voluntat municipal d’abordar la urbanització del c/ Comerç en un termini màxim de 2 anys, tenint en compte que dependria de l’aprovació de pressupostos i que prèviament cal finalitzar aquest estiu les obres a la zona de Santa Digna i, passat l’estiu, al nord de la llosa i al c/ Papiol.
El 1r tinent d’alcalde Francisco Romero ha remarcat que el pla del c/ Comerç és un cas paradigmàtic a Catalunya perquè “no hi ha gaires casos d’un projecte de renovació urbana que abasti 85.000 m2. Volem que sigui un projecte participat i consensuat. Treballem en la perspectiva d’aprovar-lo difinitivament abans de final d’any”. Romero ha posat èmfasi amb la necessitat d’accelerar el planejament d’aquest àmbit perquè “els edificis en desús s’hi ha duplicat en els darrers anys”. Pel que fa al planejament, el tinent d’alcalde ha explicat que hi haurà uns paràmetres comuns d’edificabilitat però s’ha subdividit tot l’àmbit en sis polígons, lligats a les estructures de la propietat, que es podran aprovar i desenvolupar per separat. “És una planificació més flexible, que es desenvoluparà en funció de les necessitats de cada moment”, ha dit Romero.
Per la seva banda, el regidor de Territori, Josep M. Martí, ha destacat que amb aquest nou planejament el Molí d’en Rovira esdevindrà un barri amb serveis, equipaments (4.000 m2), zones verdes (16.000 m2) i una millor vialitat. “Posarem al dia un barri vitivinícola que va néixer a finals del segle XIX amb l’arribada del tren. És un barri singular. La Vilafranca i el Penedès actuals no s’entenen sense el c/ Comerç. Volem que sigui un barri per treballar-hi i per viure-hi”, ha dit Martí.
La urbanització del c/ Comerç, amb un pressupost d’1 MEUR, serà una part fonamental del projecte, ja que amb el passeig Rafael Soler i el carrer Papiol conformarà un eix cívic que resseguirà la llosa de la via de dalt a baix. És preveu una urbanització amb plataforma única, on es duplicarà l’amplada de la vorera del costat dels edificis del c/ Comerç i la calçada per als vehicles serà a nivell i més restringida de manera que la prioritat sigui per a vianants i bicicletes. Hi haurà un carril bici al costat de la llosa que donarà continuïtat als que ja s’ha construït al ps. Rafael Soler i al que es preveu al c/ Papiol. Es preveu enllumenat i mobiliari urbà i un arbrat a banda i banda del carrer que respecti les façanes dels magatzems catalogats. Des de l’equip de govern es vol que la urbanització del c/ Comerç sigui un incentiu perquè “la iniciativa privada s’impliqui en aquest pla”, ha dit Pere Regull.
En l’àmbit dels equipaments, se’n preveu un dedicat a posar la tecnologia a l’abast del ciutadà lligat al món del vi i del turisme i un altre que no té un ús definit i que serà sotmès a participació ciutadana en el seu moment.
El nou planejament preveu un màxim de 817 nous habitatges, un 30% dels quals seran de protecció oficial.