Notícia

Pere Regull: “Obrim Vilafranca és una aposta més per un turisme de qualitat. Els principals beneficiats són la gent de Vilafranca”

22 de maig de 2019

Aquesta setmana s'ha presentat en una de les estances de Cal Macià, el palau medieval de c/ Cort, 16, al costat de l'Ajuntament, la segona edició d'Obrim Vilafranca. L'Alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i la regidora de Promoció Turística, M. Dolors Rius, han presentat la iniciativa que l'any passat va resultar tot un èxit, amb més de 3.600 visitants. La regidora ha explicat que l'objectiu continua sent “mostrar l'interior dels edificis patrimonials. És un patrimoni que sovint passa desapercebut, ja que no acostuma a estar disponible per al públic. Volem que Obrim Vilafranca formi part del calendari anual de visites turístiques a la ciutat”. Rius ha recordat que les visites als edificis són guiades per persones vinculades a cada espai “de manera que la visita esdevé encara més interessant”. La regidora, que ha emmarcat aquest projecte en l'Any Europeu del Patrimoni Cultural i a la participació de Vilafranca en la marca “Ciutats amb caràcter”, ha reconegut que l'èxit de la primera edició “va desbordar les expectatives, però hi va haver capacitat de reacció, ampliant horaris i nombre de visitants”. 

Enguany es podran visitar 15 edificis, 2 més que l'any passat. S'hi incorporen Cal Posas (pl. Oli, 4), el Fòrum Berger Balaguer (rbla. Nostra Senyora, 6). i l'església i el claustre de la Trinitat. I causa baixa la Casa Aixelà (c/ La Palma) que ha passat a ser apartament turístic i està ocupat. D'aquests 15 edificis, 3 (cripta i basílica de Santa Maria, església i claustre de Sant Francesc i església i convent dels Trinitaris) es podran visitar de forma lliure. 6 edificis més s'hauran de visitar amb guia, però sense necessitat de reserva prèvia (Casa de la Vila, Cal Figarot, Magatzems Jean Mory, L'Agrícol, Magatzems Torres i Vendrell, i l'Enològica) i, finalment, 6 edificis més s'hauran de visitar amb guia i amb reserva prèvia (Casa Macià, Casa Serra i Coromines, Palau Baltà, Cal Posas, Fòrum Berger Balaguer i Casa Salvador i Collazo-Consell Regulador del Cava). 

La regidora ha explicat que les visites s'hauran de reservar a partir del dia 1 de juny a través del web www.turismevilafranca.com. Un 75% de les places disponibles, de ¾ d'hora de durada, es podran reservar per aquest mecanisme, i un 25% de places es podran obtenir de forma presencial a l'Oficina de Turisme. Una persona podrà fer un màxim de 3 reserves per a 2 persones. Al llarg del dia hi haurà ambientació d'època modernista a la plaça de la Vila i de l'època medieval a la plaça de Jaume I, actuacions musicals de l'emm M. Dolors Calvet als claustres de Sant Francesc i de la Trinitat, i els restaurants de Vilafranca rebran les persones que portin el distintiu de les visites amb una copa de vi o de cava del Penedès. 

Per la seva banda, l'alcalde Pere Regull ha dit que és bo que “n'hàgim après de la primera edició per corregir errades i que no hi hagi saturació”. Per Regull Obrim Vilafranca és una aposta més per un turisme de qualitat. “Els principals beneficiats són la gent de Vilafranca, que podrà conèixer, valorar i ser prescriptors de la ciutat i del seu patrimoni, i es beneficiarà econòmicament dels turistes que ens visitaran, menjaran, compraran a Vilafranca”, ha afirmat l'alcalde, que ha recordat que un 67% de visitants de la primera edició d'Obrim Vilafranca eren de Vilafranca i un 32% eren de fora. “És important que els vilafranquins coneguem el patrimoni i la riquesa cultural de la ciutat i sapiguem portar i guiar els visitants pels llocs d'interès”, ha conclòs Pere Regull.