Notícia

Presentació del Pla d’Intervenció Integral al Centre i al carrer Comerç (PIICC)

03 de novembre de 2020

Es tracta d’un pla transversal que preveu accions de manteniment i nova urbanització de carrers de diversos barris, allotjaments per a joves al c/ Vidal, la reurbanització del tram inicial de la rambla de la Girada i un programa per a l’ocupació de joves.

Aquest matí, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el tinent d’alcalde de l’Àrea d’Acció territorial i serveis urbans, Francisco Romero, han presentat el Pla d’Intervenció Integral al Centre històric i al carrer Comerç (PIICC), un projecte que es preveu desenvolupar a 3 anys vista i al qual el govern municipal s’hi ha compromès a destinar 2 MEUR. L’alcalde l’ha qualificat com a “pla de mandat, perquè tindrà repercussió a tota Vilafranca en temes tan diversos i transversals com socials, ambientals, espai urbà, mobilitat, habitatge, ocupació... estem davant d’un pla important que millorarà la qualitat de vida. Vilafranca, d’aquí a 3 anys no serà la mateixa”.

Per la seva bada, Francisco Romero ha explicat que el PIICC recull l’esperit de les antigues “lleis de barris” per la seva ambició i transversalitat i que s’ha delimitat el barri del Centre i la zona del carrer Comerç per aprofitar les sinèrgies d’aquests dos actius que donen identitat a la ciutat i que necessiten renovació urbana, econòmica i social. “La nostra idea és executar projectes de millora de petit i mitjà format que generin activitat econòmica i a l’hora protegeixin sectors amenaçats per la crisi de la COVID-19”, remarcava el tinent d’alcalde.

De moment l’Ajuntament hi inverteix 2 MEUR i es volen captar aportacions dels fons de recuperació de la Unió Europea. “Vilafranca està molt ben posicionada per optar a aquests fons, amb el projecte més ambiciós dels darrers anys que engloba moltes actuacions a realitzar al llarg d’aquest mandat i  que compleix la pràctica totalitat d’indicadors de desenvolupament sostenible”, ha ressaltat Francisco Romero.

Dels 2 MEUR municipals previstos, l’any 2021 es preveu ja invertir uns 450.000 € en el manteniment de vies públiques del Centre però també de barris com el Poble Nou, Sant Julià o la Barceloneta-Sant Magí.

Per al 2022 es preveuen inversions en urbanitzacions de carrers com el carrer de la Lluna, el carrer del Carme, el sector del carrer i la plaça de Puigmoltó i el carrer Sant Jocund i la totalitat del carrer Banys. En aquest cas la inversió total seria d’uns 661.500 €. Romero ha afirmat que el model que s’està executant actualment a la plaça de l’Oli “el volem aplicar en aquestes noves urbanitzacions en carrers on conviuen comerç, serveis, escoles, elements patrimonials. Volem que siguin espais moderns, inclusius, adaptats, sostenibles, naturalitzats i amb perspectiva d’igualtat de gènere”.

També es preveu que al 2022 s’iniciï la rehabilitació de l’edifici d’urgències de l’antic hospital al carrer Vidal per acollir un total de 12 allotjaments per a joves, amb una inversió prevista de gairebé 950.000 €.

En la línia de facilitar la mobilitat entre els dos costats del cobriment de les vies, es preveu la nova urbanització del 1r tram de la rambla de la Girada, entre el monument a Lluís Companys i el carrer Josep Tarradellas. “Aquest espai es va urbanitzar als anys 90 i és evident que els criteris de llavors no són els mateixos que els actuals. Es planteja una renovació de façana a façana de la rambla, renovant el paviment, els escossells dels arbres i la il.luminació i redimensionant els espais per gaudir dels diferents usos”, explicava el regidor d’Urbanisme.

Una darrera línia del PIICC és un programa per a l’ocupació de joves menors de 35 anys. S’ofereix la contractació de joves amb titulació en cicles formatius o graus universitaris per donar suport a l’Ajuntament en tasques vinculades a les línies de treball del PIICC.

Pere Regull ha remarcat que amb aquest pla d’intervenció integral “volem que Vilafranca guanyi en qualitat de vida i tenir una vila més amable, confortable i còmoda. La injecció econòmica que suposen aquests 2 MEUR d’inversió més els que puguin venir de fora ha de fomentar indirectament l’ocupació de persones aturades i poder donar feina per a empreses locals. Aquests diners hi són i s’invertiran segur. Tenim l’esperança que acabin sent molts més”.

Accessibilitat