Notícia

Vilafranca del Penedès s’adhereix a la campanya “Siguem refugi”

07 de juny de 2022

Vilafranca del Penedès s’uneix a la campanya de sensibilització “Siguem refugi. Per un món sense camps”, que comença el 8 de juny, per denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, per apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i per donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi.

La crisi d’Ucraïna ha demostrat que l’origen de les persones en moviment determina els seus drets a les fronteres i que és possible brindar protecció internacional a la població refugiada quan hi ha voluntat política.  Per aquest motiu, “Siguem Refugi” vol presentar la realitat de totes aquelles persones que no tenen accés a migrar a través de vies legals i segures, perquè les polítiques migratòries racistes i patriarcals els hi ho impedeixen. La campanya, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, compta amb la participació de 22 municipis de Catalunya, i es tracta d’una campanya de llarga durada que s’emmarca en el Dia Mundial de les Persones Refugiades (20 de juny). El seu objectiu és generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny.

La campanya consta de quatre vessants: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa, una acció de sensibilització a l’espai públic el 20 de juny i un manual de treball per a escoles i instituts. A més, a la pàgina web www.siguemrefugi.org, es podrà consultar tota la informació referent a la campanya i  es podran veure els continguts de les exposicions i un banc de recursos addicional per ampliar informació.

Activitats al municipi

En el marc de la campanya a Vilafranca del Penedès es podrà veure l’exposició “Siguem refugi, per un món sense camps” que inclourà els camps de Las Raíces (Illes Canàries), Campaments Saharauís (Tindouf. Algèria) i Kara Tepe 2 (Lesbos. Grècia). L’exposició serà visible a la plaça de la Vila durant dilluns 20 de juny a partir de les 10h. El mateix dia a la plaça de la Vila a les 19h també es farà la lectura del manifest del Fons Català per reivindicar el compromís del municipi amb les persones refugiades i desplaçades forçoses.

Paral·lelament, Vilafranca del Penedès també acollirà diferents activitats durant el mes de juny complementàries a la campanya, com ara la projecció del documental d’Albert Solé, L’última cinta des de Bòsnia, amb la presència del periodista Joan Salicrú i de la protagonista Sifa Suljic, el divendres 17 de juny, a les 19h, a la sala Zazie del Cine Club Vilafranca. L’acte és gratuït i serà presentat per la regidora d’Igualtat, Cooperació i Solidaritat, Montse Arroyo.

Es pot consultar la programació sencera aquí https://solidaritaticooperacio.vilafranca.cat/

La resposta del municipalisme en matèria de refugi

Des de la crisi d’acollida del 2015, el municipalisme català ha treballat en el marc de la campanya Món Local Refugi per donar suport a organitzacions sobre el territori que salven vides i defensen els drets de les persones refugiades. Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi. En total, s’han pogut impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i les Illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan.

La regidora de d’Igualtat, Cooperació i Solidaritat, Montse Arroyo, es mostra orgullosa del suport i la solidaritat dels i de les vilafranquines per acollir a les persones refugiades, i una vegada més fa una crida a assistir a la lectura del manifest el dia 20 com a senyal de protesta per totes aquelles persones que han hagut de viure un desplaçament forçat.

ODSods1ODS2ODS3ODS4ODS5ODS16ODS17