Notícia

Penedès Circular s’adhereix com a pilot al projecte “Porta a Residurecurs”

14 de abril de 2021

Penedès Circular, programa supramunicipal liderat per l’Ajuntament de Vilafranca amb la Mancomunitat Penedès Garraf i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès per fomentar la transició a l’economia circular a la comarca i millorar la rendibilitat empresarial en base a models productius més sostenibles, s’ha adherit com a pilot a la Borsa de Subproductes i matèries primeres de Catalunya amb la Plataforma “Porta a ResiduRecurs”. Es tracta d’un portal on les empreses exposen els seus residus perquè puguin ser aprofitats per altres empreses. Aquest projecte convida les empreses a iniciar aquest procés de transformació cap a l’economia circular, oferint eines per optimitzar i aprofitar els recursos o bé obtenir-los i donant-los un nou valor.

El tinent d'alcalde de l'àrea de Desenvolupament econòmic de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Joan M. Montfort, ha presentat avui en roda de premsa la Borsa de Subproductes i matèries primeres de Catalunya, que s'està dinamitzant al territori a través del programa Penedès Circular. Montfort ha destacat la importància de la sinergia entre diferents administracions i entitats, que tenen el paper de "coordinar per generar oportunitats a l'entorn de la recuperació dels residus, que suposarà més feina, més recursos, més innovació i eficiència, millor reputació i millora ambiental. El residu que es llença costa diners, i en canvi és un valor que pot ser aprofitat al territori".

Porta a ResiduRecurs és una aposta del Consell de Cambres de Catalunya com a fórmula per al desplegament de la normativa europea i la normativa de residus, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES). Residurecurs.cat és una plataforma marketplace de la Borsa de Subproductes i matèries primeres de Catalunya, que funciona d'una banda com una eina estratègica d’informació i visibilització de l’existència de recursos industrials i, per un altre costat, com a recurs per a empreses que busquen recursos no convencionals per aplicar en el seu procés.

Segons ha explicat la responsable de la borsa al Consell de Cambres de Catalunya, Montse Monedero, es tracta d'una eina pública i gratuïta, que està a disposició de les entitats locals públiques i privades per generar economia local, territorial, i per fomentar la col·laboració entre empreses i l’exploració de noves oportunitats de negoci per optimitzar i millorar l’eficiència en l’ús de recursos. ResiduRecurs vol dinamitzar i donar sortida a molts dels subproductes que actualment són residus que es destinen a abocador, però que en canvi són aptes per ser reutilitzats i allargar-los la seva vida útil. Amb aquest objectiu "l'eina es crea per accedir des de qualsevol punt de Catalunya, però donant valor al territori, a través de les entitats locals, i amb la categorització dels anuncis per facilitar els contactes entre empreses", apuntava Monedero.

Penedès Circular col·labora des de principis d’any amb la Borsa de Subproductes per impulsar el projecte al territori en col·laboració amb la Federació Empresarial Gran Penedès (FEGP). L’objectiu és crear sinergies entre les empreses que puguin oferir o necessitar algun producte o subproducte que pugui esdevenir recurs. Algunes empreses ja hi ha confiat i comencem a obtenir-ne els primers resultats. A la plataforma ResiduRecurs s'han publicat fins ara 3 anuncis d'empreses del Penedès que ofereixen productes de sarment de vinya, taps de suro i peces de plàstic. 

 

       

Accessibilitat