Notícia

Sis activitats conformen el programa CulturaMENT a Vilafranca destinat a persones neurodiverses

14 de octubre de 2021

Ahir dimecres es va presentar a l’Escorxador les activitats que formaran part del programa CulturaMENT que ha impulsat la Diputació de Barcelona i en qual Vilafranca hi participa com a municipi pilot. Es tracta d’un programa que vol posar activitats culturals a l’abast de persones que pateixen malalties mentals i amb neurodiversitat (Alzheimer, demències, etc). La presentació va anar a càrrec dels regidors de Cultura, Ricard Rafecas, i de Drets Socials, Ramon Zaballa, que estaven acompanyats per la tècnica de Cultura i responsable d’arts visuals, Sílvia Amigó, i de Laia Pérez i Miquel Forns, representants de VINSEUM i de la Biblioteca Torras i Bages, respectivament, que organitzaran activitats englobades en el programa.

Ramon Zaballa va recordar que entre els objectius del pla de mandat 2019-2023 hi figuren la reducció de les desigualtats, afavorir la inclusió social i la lluita contra la vulnerabilitat. “El projecte pilot CulturaMENT hi encaixa perfectament perquè vol millorar l’estat d’ànim de les persones afectades, que aquestes intereactuïn, que augmentin el coneixement cognitiu i l’atenció, sensibilitzar la població i eliminar barreres socials i estigmes respecte la salut mental”, afirmava el regidor.

Per la seva banda, Ricard Rafecas agraïa la iniciativa de la Diputació i la implicació d’equipaments com la Biblioteca o VINSEUM, esperant “que en el propers anys tingui continuïtat i es puguin ampliar les activitats tant quantitativament com qualitativa i que cada vegada més col·lectius tinguin accés a la cultura”.

Les sis activitats programades, són les següents:

Dissabte 16 d’octubre, de 17.30 a 20h
BIG DRAW – Records fets de llum. Taller creatiu

Claustre de Sant Francesc (disposa d’accés adaptat i és un espai confortable, tranquil i amb intimitat).
Professionals facilitadores: Elisabet Rius i Marta R. Peribáñez del Col·lectiu Matinals de Dibuix Domèstic.
La memòria és com un passavolant que ens visita: de vegades es queda més estona i d’altres és fugissera i impermanent, com les imatges fetes amb pintura fosforescent que proposem en aquest taller. Els problemes de memòria són uns dels símptomes més visibles en demències, problemes de salut mental, o el mateix estrès, dificultant-nos el maneig en la vida quotidiana.
A través de la creació volem evidenciar el caràcter fugisser i eventual de determinats records i vivències, posant l’accent en el present del fet creatiu, la poètica de la llum i la capacitat creadora innata en totes les persones. A partir d’un record propi el recrearem amb elements diversos sobre un paper fotolumínic, el podrem visionar a través de la llum i finalment pintar-lo per poder-lo fer visible i que sempre ens acompanyi.

Dimarts 9 de novembre, a les 16h
SESSIÓ LÚDICA DE LECTURES I AUDIOVISUALS DIRIGIDA A PERSONES AMB LA MALALTIA
D’ALZHEIMER

Biblioteca Torras i Bages
A càrrec d’Àngels Cererols i Montse Bueno
Es tindrà en compte que les fases de la malaltia en que es troba cada persona poden ser molt diferents. Per això s’alternaran lectures i audiovisuals de diferent grau de complexitat.

Dimarts 9 de novembre, de les 16.30 a les 18h
VINYA SONORA

VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.
Taller destinat a persones amb Alzheimer i els seus acompanyants on repassarem el procés d’elaboració del vi a través dels sons. Un taller sensorial on recrearem els sons que es produeixen durant els ritmes de treball, amb les eines que s’utilitzen per cuidar les vinyes i els estris que trobem als cellers i a les cases per tal d’elaborar i servir el vi.
I per acabar el taller finalitzarà amb l’elaboració d’un xiulet realitzat amb un tub de reg, suro i un trosset de sarment.

Dijous 11 de novembre, a les 18h
L’ÀVIA QUE PERDIA LES PARAULES

Biblioteca Torras i Bages
A càrrec de Rocío Viñals
Adaptació narrada del llibre de Pere Martí del mateix títol en versió conta-contes. Sessió per a públic infantil.

Dilluns 15 de novembre, d’11 a 12.30h
EL VIATGE DEL POETA. Taller experimental

Capella de Sant Joan
Combinació de visita a l’exposició i taller participatiu motivat per l’experiència sensorial i emocional de l’exposició
Facilitadora: Marta R. Peribáñez
La instal·lació artística de Jaume Amigó a partir de la poesia de Matsuo Bashô serà el pretext per activar el grup, generar interacció, expressió i comunicació. I no tant per comprendre-la en un pla cognitiu, si no com disparador de les necessitats del grup, fent una aproximació de caire plurisensorial, implicant olfacte, tacte, oïda, vista i paraula.

Dimarts 16 de novembre, a les 18h
COM EXPLICAR ALS NENS LA MALALTIA D’ALZHEIMER

Biblioteca Torras i Bages
A càrrec d’Àngels Cererols i Montse Bueno
A través de contes, dinàmiques i jocs s’explicarà als nens què significa patir una demència.
La sessió va dirigida a nens entre 6 i 12 anys.

   

Accessibilitat