Notícia

Valoració positiva de la 4a edició de les pràctiques de català a comerços de Vilafranca

08 de febrer de 2017

Durant la segona quinzena de novembre i la primera setmana de desembre, els aprenents dels cursos bàsics i elementals de Vilafranca del Penedès han fet pràctiques de català fora de l'aula, en algun dels comerços adherits al Voluntariat per la Llengua (VxL) que hi ha a la població. Aquesta activitat pretén facilitar l'ús del català entre la clientela no catalanoparlant i el personal que atén el públic. En aquesta quarta edició de la campanya, hi han participat 49 alumnes (que van fer 141 pràctiques) i 47 establiments dels barris de l'Espirall, Sant Julià, el Poble Nou i el Centre, a Vilafranca del Penedès. 

Context real 
Els establiments col·laboradors es comprometen a fer la primera atenció als clients en català i a mantenir aquesta llengua, sempre que sigui factible. Gràcies a la seva complicitat, els alumnes dels cursos bàsic 1, bàsic 2, bàsic 3, elemental 1 i grup de conversa (alumnes no catalanoparlants que estan aprenent l'idioma) han pogut fer pràctiques d'ús de català fora de l'aula. 

Valoració positiva dels comerços 
Segons les dades dels botiguers, en la majoria de casos les persones que atenen han usat el català, han vençut la inèrcia de passar al castellà i diuen que la conversa ha anat molt bé i els ha servit per adonar-se que no és difícil començar a atendre el client en català. Només en algunes pràctiques són conscients que han barrejat català i castellà quan parlaven. Aquests casos en què barregen o els costa mantenir l'intercanvi sempre van lligats a perfils d'alumnes que tenen més dificultats per expressar-se oralment. 

Bona pràctica per als alumnes 
En aquesta edició de les pràctiques lingüístiques, les valoracions dels alumnes són molt positives perquè –diuen—“els ajuden a perdre la vergonya i a haver de superar un repte important a l'hora de parlar en català”. Els va sorprendre que els estaven esperant amb il·lusió, es van sentir ben tractats i els dependents els van encoratjar a seguir parlant en català. Aquest reforç positiu és impagable pel que representa de motivació per continuar estudiant i atrevir-se a parlar en català, a vèncer la timidesa i encarar el repte de treballar en català i anar a comprar fent servir aquesta llengua. 
Per primera vegada, es van incorporar a aquestes pràctiques alumnes del bàsic 1, és a dir a persones que fa molt poc que són a Catalunya, que entenen poc el català i que tot just comencen a parlar-lo una mica, amb frases curtes i molt preparades. Després de fer les pràctiques, aquests alumnes comenten que estan molt satisfets perquè han pogut entendre el que deien els dependents. 

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 97 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.