Notícia

Vilafranca acull l’exposició Controles? sobre els riscos de les drogues i com prevenir-ne el seu consum

14 de gener de 2019

La mostra es podrà visitar a l’Espai Jove, antic mercat de la Pelegrina, del 21 de gener al 5 de febrer
El programa Controles? és una iniciativa de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, que consisteix en una exposició itinerant que incorpora la interacció i les noves tecnologies per informar sobre els riscos de les drogues i com prevenir-ne el seu consum. L’Espai Jove, antic mercat de la Pelegrina, de Vilafranca del Penedès acollirà l’exposició del 21 de gener al 5 de febrer, en horari de dilluns a divendres de 17 a 21h, i dissabtes de 10 a 14h i de 17 a 21,30h. 
Aquesta eina té com a objectiu proporcionar informació sobre les drogues, treballar els factors de protecció per prevenir-ne el consum, promoure actituds responsables entre els joves, reflexionar sobre l'estil educatiu dels pares i mares per prevenir el consum de drogues dels seus fills, i per últim, oferir eines als professionals per treballar la prevenció en drogodependències des del seu àmbit d’actuació. 
Visites guiades i material complementari
L’exposició Controles? s’adreça al treball amb quatre col•lectius diferenciats: els adolescents de 12 a 15 anys, els joves de 16 anys i més grans, els pares i mares i professionals, i els adults en general. La mostra forma part d’una acció global que requereix un treball previ i posterior a la visita, i per a la qual cal la implicació dels centres educatius, de les famílies i dels professionals. 
L’accés per visitar l’exposició és individual, però també hi haurà visites guiades amb centres educatius en horari concertat. D’altra banda, hi ha activitats programades que inclouen visites guiades per a diferents col•lectius (alumnes d'ESO, batxillerat i cicles formatius, pares i mares, professionals), d’una durada aproximada d'una hora i mitja, en què professionals experts en el tema presenten els continguts i dinamitzen un procés de reflexió i diàleg amb els grups de visitants.
A més, l’exposició s'acompanya de materials complementaris i recursos, i proposta d’activitats: taller de formació per als alumnes de cada aula que visita l'exposició; sessió de formació en drogodependències per als docents; sessió formativa en drogodependències per a professionals de diferents àmbits d’actuació; i sessió de treball amb pares i mares per informar sobre drogues i pautes educatives per prevenir el seu consum en els fills.
L'exposició s'estructura en tres nivells:
1. Informació general per a tots els públics sobre el tabac, l’alcohol, el cànnabis, i les begudes energètiques, i sobre com afecten les drogues sobre el cervell. 
2. Informació específica per a cada tipus de públic (adolescents, joves, pares i mares), en àmbits separats definits per tres mòduls identificats amb un color per cada grup de població.
3. Una pantalla tàctil fixa adreçada a pares i mares i professionals i espai annex per a la dinamització dels grups de visitants.
L’exposició Controles? es podrà visitar a l’Espai Jove, antic mercat de la Pelegrina (c/ Baltà de Cela, 45-47), del 21 de gener al 5 de febrer, en horari de dilluns a divendres de 17 a 21h, i dissabtes de 10 a 14h i de 17 a 21,30h.