Notícia

Vilafranca, Ciutat Orientadora

23 de gener de 2019


Amb el suport de la Diputació de Barcelona, s’ha realitzat un mapeig de serveis i recursos amb l’objectiu de fer-los visibles i afavorir l’accés a les persones que ho necessitin
L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha realitzat un procés d’implementació de diferents mesures que han de potenciar el seu valor com Ciutat Orientadora. Amb el suport de la Diputació de Barcelona s’ha fet una identificació de necessitats per definir els serveis i recursos que han de lluitar contra l’abandonament escolar prematur. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el Diputat delegat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet, acompanyats de la regidora d’Ensenyament, Txell Montserrat, i el regidor de Promoció Econòmica, Joan M. Montfort, han presentat aquest dilluns els resultats d’aquest treball d’anàlisi. 
La regidora d’Ensenyament de l’Ajuntament de Vilafranca, Txell Montserrat,  va explicar que una Ciutat Orientadora promou l'articulació de tots els serveis i recursos d'orientació per fer front a les necessitats de prevenció, intervenció i compensació de l'abandonament escolar prematur: “Vilafranca és una Ciutat orientadora i volem fer-ho visible. Volem fer visible el gran volum de recursos que tenim i continuar treballant per acompanyar les persones amb necessitats formatives, en la seva decisió”.  
Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Vilafranca preveu un treball coordinat de diversos serveis municipals per millorar l’impacte de les accions que s’estan desenvolupament actualment, i establir un mecanisme de coordinació amb els centres educatius en l’àmbit de l’orientació i les transicions educatives, on compartir les conclusions del procés d’anàlisi i reflexió que ha tingut lloc en el marc d’aquest assessorament.
El diputat Rafel Homet plantejava aquesta actuació com una de les principals línies estratègiques per lluitar contra l’abandonament escolar prematur, que a Catalunya és del 15%, “o millor, parlem d’acompanyament en l’èxit formatiu de les persones”. “L’educació són itineraris personals, al llarg de la vida. I l’orientació és imprescindible en cadascun d’aquests trànsits personals”, afegia. 
L’alcalde, Pere Regull, valorava que “és fonamental” incidir en la reducció de la xifra d’abandonament escolar prematur i assenyalava diferents agents que hi han de contribuir: “l’Administració, que ha de reconèixer aquesta necessitat i coordinar els recursos; les famílies, que han de ser conscients de la importància de la formació; els centres educatius i el sector empresarial, que pot col•laborar amb la definició de perfils i necessitats professionals”. En aquesta línia, el regidor Joan M. Montfort, afegia que “l’experiència ens diu que hi ha perfils professionals que fan falta, però els cicles no s’omplen. Les famílies també han de saber que hi ha aquestes oportunitats per als seus fills”. L’alcalde vilafranquí assegura que “l’Ajuntament treballarà de forma coordinada per  acostar a la ciutadania tots els recursos i serveis que permetin obtenir els millors resultats formatius possibles”

 

Documents relacionats