Notícia

Vilafranca comença a utilitzar aigua freàtica de pous per netejar les bateries de contenidors

22 de desembre de 2023

L’Ajuntament de Vilafranca ha facilitat l’accés a pous municipals amb aigua freàtica no potable a la Mancomunitat perquè faci la neteja de contenidors, interior i exterior. Aquesta tasca de neteja es porta a terme de forma periòdica durant tot l'any, però es va veure afectada pel Decret de sequera en el que es troba Vilafranca des del passat mes de març. Les restriccions d'aigua d’aquest decret per als usos urbans va obligar a deixar de fer la neteja dels contenidors, ja que el servei, que està mancomunat amb la Mancomunitat del Penedès Garraf, utilitzava aigua de xarxa.

No obstant això, la normativa permetia la utilització d'aigua potable en cas d'existir un risc sanitari, amb el mínim d'aigua indispensable. Així es va poder reprendre la neteja d'interior i exterior de contenidors, de manera que s’ha aconseguit incrementar en els darrers sis mesos la neteja exterior de contenidors, reforçant-la quan també es realitza la neteja interior.

L’Ajuntament de Vilafranca fa un pas més i, amb l’objectiu d’estalviar aigua potable i allargar al màxim la disponibilitat de les baixes reserves d'aigua, ha facilitat a la Mancomunitat l’accés a aigua no potable de pous municipals per fer la neteja interior i exterior dels contenidors, mentre la Mancomunitat no tingui accés  a aigua no potable.

El regidor d’Espai Públic i Transició Ecològica, Miquel Medialdea, comenta que aquesta neteja “evita l'aparició de problemes de salubritat derivats de l'estat dels contenidors i possibles molèsties per les males olors cap als comerços, habitatges i equipaments propers als punts de les bateries, alhora que estalviem aigua de boca en un moment d’extrema sequera en què tots hem de fer esforços en aquest sentit”.