Notícia

Vilafranca estrena una renovada i ampliada Casa de la Festa Major

02 de novembre de 2021

Després d’anys d’obres i endarreriments causats per la fallida d’una de les empreses de la UTE adjudicatària del projecte i posteriorment per la pandèmia de la COVID19, el projecte de la nova Casa de la Festa Major de Vilafranca ja és una realitat i obre portes aquests inicis de novembre. L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, han presentat públicament aquesta tarda l’equipament que s’ha remodelat i ampliat amb una inversió d’1 MEUR entre l’obra civil (600.000 euros) i el projecte museogràfic (400.000 euros). Es duplica la superfície anterior, que era de 312 m2, fins arribar als 662 m2, amb un edifici annex de nova construcció amb façana al carrer Muralla dels Vallets, des d’on s’accedirà a l’equipament, que consta de planta baixa i 3 plantes. Aquests diferents espais serviran per poder conèixer i interpretar la Festa Major i el patrimoni folklòric i festiu vilafranquí. El regidor de Cultura remarcava que la Casa de la Festa Major “ha d’esdevenir equipament de referència de la ciutat, en un entorn, el Centre, on tenim també Cal Figarot i el VINSEUM, tres potes importants perquè serveixen per mostrar el patrimoni de la Festa Major, els castells i la cultura del vi”.

Rafecas comentava que, pel que fa al projecte museogràfic, l’edifici disposa de “diferents sales i espais destinats al públic familiar i escolar per tal que durant tot l’any s’hi puguin fer activitats de difusió de la Festa Major”. Al nou edifici del c/ Muralla dels Vallets hi ha la recepció i botiga. A la primera planta s’accedeix a la sala principal de l’antic mercat, on estaran exposades gairebé la totalitat de peces i elements de la Festa, com si fos la plaça, i en la qual es pot fer un recorregut des del 28 d’agost, amb el pregó, fins al 2 de setembre.

En la segona planta hi ha la sala polivalent on es projecta un audiovisual que fa un recorregut per la festa i es pot accedir a una mena de balcó sobre la sala principal d’exposició de les peces. La darrera planta consta d’una aula didàctica per a tallers escolars que fa de mirador a la teulada i a la lluerna de l’antic mercat, que han estat restaurades.

La renovada Casa de la Festa Major és un edifici amb la màxima eficiència energètica (classe A), amb equips d’alta eficiència que permeten que només s’engegui la climatització dels espais que estiguin en ús, amb equips fotovoltaics que alimenten l’edifici amb una potència elèctrica de 8kw i il·luminació led.

Pel regidor, l’objectiu de la Casa de la Festa Major no és explicar amb detall la Festa Major de Vilafranca del Penedès, sinó que sigui “un petit tast de fets i elements que la conformen amb la idea que els vilafranquins i vilafranquines siguin prescriptors i divulgadors de la seva pròpia Festa i totes aquelles persones  que no la coneixen puguin fer-se una idea de la catarsi que significa per a una ciutat com Vilafranca l’explosió de llum, color i foc d’una Festa que té el reconeixement de Festa Patrimonial d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya”

El recorregut per l’espai central de l’exposició, que permetrà al visitant gaudir i viure la Festa Major en tot el seu esplendor, és lineal i pren la forma d’una cercavila. Durant la visita algunes figures surten al pas dels visitants, i sons, imatges, audiovisuals i relats els acompanyen en el recorregut. Entre d’altres, es pot viure l’experiència del Drac i del seu portador des de dins.

Portes obertes

Per tal que el màxim nombre de persones puguin veure la renovació i ampliació executada a la Casa de la Festa Major s’han previst unes jornades de portes obertes a partir de dissabte dia 6 i fins diumenge dia 14 de novembre. Dilluns dia 8 l’equipament estarà tancat.

Les jornades seran dissabtes i dies feiners, excepte dilluns, de 10 a 14h i de 16 a 19h. I diumenges, de 10 a 14h.

Es podrà fer la reserva a partir d’aquesta mateixa tarda, a la web casafm.vilafranca.cat

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull ressaltava que és impossible resumir en un museu el que és la Festa Major. “Es tracta de posar la mel als llavis al visitant perquè tingui ganes de venir per la Festa Major”, afirmava. Una vegada més, l’alcalde s’ha mostrat orgullós que la de Vilafranca sigui “una festa major de referència al país, on el model de cercavila i de seguici popular que s’ha mantingut durant segles ha estat mirall de moltes altres festes majors, i on els castells, per exemple, han perviscut quan en altres contrades s’havien perdut”.

Per cloure, l’alcalde ha remarcat que l’objectiu de la renovació de la Casa de la Festa Major serveix per donar valor al patrimoni festiu de la Festa Major situant Vilafranca com a capital de la cultura popular però alhora sobrepassa el fet mateix de la festa. “Volem ser una vila atractiva, no sols per la qualitat de vida sinó per acollir un turisme cultural i enoturístic que deixi recursos al territori sense causar problemes”, destacava Pere Regull.

Un edifici amb història

La Casa de la Festa Major està ubicada en un edifici singular dissenyat per l’arquitecte municipal Santiago Güell i Grau, l’any 1911.

El 1913 va ser inaugurat com a Mercat de Gallines i Menuts, però més endavant va ser convertit en el Mercat del Peix. El 1927 va ser reformat sota la direcció d’Antoni Pons i Domínguez, arquitecte municipal.

L’edifici té una planta hexagonal adaptada al desnivell del terreny i una coberta de pavelló. Les finestres estan emmarcades per un perfil de maó vist, propi dels edificis industrials modernistes.

A principis dels anys 80 la Festa Major experimenta un creixement important del seu folklore. Es van recuperar diferents balls que s’havien perdut i es va crear la Festa Major dels Petits. Per atendre el dinamisme de la Festa Major i per donar suport a la tasca que desenvolupen els administradors, l’any 1985, l’Ajuntament de Vilafranca planteja crear un espai dedicat a la festa.

L’Ajuntament feia temps que buscava un espai que reunís les condicions adequades per poder-hi ubicar tota la imatgeria festiva i l’arxiu de la Festa Major. També hi havia balls i colles castelleres que no disposaven d’espais idonis per assajar. L’Ajuntament va pensar que l’espai més adequat era l’antic Mercat del Peix. El 1985 l’arquitecte Pau Batlle i Solé elabora el projecte per convertir l’antic mercat en un espai dedicat a la Festa Major. Durant els anys 1985-1987 es van fer obres de rehabilitació de l’espai.

El 18 de gener del 1987 es va inaugurar la primera Casa de la Festa Major. A l'interior, l’artista vilafranquí Fèlix Plantalech va decorar-la amb un mural de grans dimensions (125m2) anomenat “L’esperit i l’heretgia de la Festa Major”.

El 1996 la Coordinadora de Balls de la Festa Major de Vilafranca planteja a l’Ajuntament la necessitat de replantejar els usos de l’espai i de fer-hi una remodelació a fons. En aquells moments es va plantejar convertir l’edifici en un espai museogràfic anomenat Casa de la Festa Major. La remodelació es va inaugurar el 30 d’abril del 1999.

L’edifici incorporava nous elements museogràfics, com l’audiovisual i panells explicatius per a cada ball. S’hi exposava tot el patrimoni festiu de la Festa Major de Vilafranca. Es va modificar el model de gestió i el model d’accés, i també es van mantenir els usos com a magatzem de les peces i figures. Tanmateix, amb el pas dels anys, sorgeixen noves mancances i durant el 2014 es comença a pensar en la futura remodelació de tot l’espai. La idea era fer un projecte nou, tenint en compte el relat, l’argument i guió del que ha de ser la Casa de la Festa Major. A nivell de promoció turística, la proposta és integrar l’equipament en un projecte global de ciutat.

El disseny arquitectònic de la Casa de la Festa Major actual és obra de l'estudi d'arquitectura Genís Planelles (Mariona Genís, Jordi Planelles, Carlota Carreras, Arantxa Lleida i Laura Pastor) i el disseny de l'espai museogràfic és obra de BOPBAA Arquitectes (Iñaki Baquero i Íñigo Azpiazu).