Notícia

Vilafranca incorpora la realitat virtual a la visita a la Vilafranca medieval

04 de març de 2019

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i la regidora de Promoció Turística, M. Dolors Rius, han presentat aquest migdia l’ús d’ulleres de realitat virtual (VR) en la visita turística a la Vilafranca medieval en dos indrets concrets: la plaça de Jaume I i el claustre de Sant Francesc.
La regidora ha recordat que l’Ajuntament posa a l’abast diferents visites guiades: la ruta medieval, la ruta teatralitzada modernista, la visita guiada al cementiri, la visita nocturna teatralitzada al cementiri, i les postes de sol al campanar de Santa Maria. M. Dolors Rius ha explicat que en els darrers anys s’ha executat un pla de renovació de les visites guiades de l’Ajuntament passant a teatralitzar-ne dues: la Modernista i la del Cementiri. 
“La visita guiada reclamava afegir valor per atreure el visitant, necessitava esdevenir una experiència que anés més enllà de l’explicació dels fets. I aquí encaixa la introducció de les noves tecnologies, per apropar el visitant a l’època medieval, per fer-li viure aquests anys i fets històrics de manera entretinguda, interessant i moderna”, remarcava la regidora de Promoció Turística. 
Per a la renovació de la visita medieval s’ha comptat amb l’empresa Digivision, especialista en realitat augmentada i amb un llarg recorregut i experiència en aquest camp. 
Es van escollir dos punts, la plaça Jaume I i el claustre de Sant Francesc per, partint de l’estat actual, viatjar de manera virtual a l’època medieval. La manera de fer-ho és mitjançant les ulleres 3D i una filmació ad hoc. Per arribar a aquest resultat ha hagut una feina intensa que ha requerit la recerca d’informació de l’època i l’elaboració del guió, per aquest motiu s’ha treballat de manera coordinada amb VINSEUM, l’Institut d’Estudis Penedesencs i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, tres referències a nivell històrico-territorial, i amb l’empresa Tríade Serveis Culturals.
Amb les ulleres o els dispositius mòbils es pot viure una experiència única, convertint el dispositiu mòbil en una autèntica finestra al passat per a veure, en temps real, els enclavaments històrics que s’estan visitant, tal com eren en la seva època d'esplendor. “Amb les ulleres, el visitant no només utilitza una finestra, sinó que la pots travessar i trobar-te dins dels llocs", afirmava la regidora.
En els dos punts de la ruta medieval on poder utilitzar les ulleres, la plaça Jaume I i el Claustre de Sant Francesc i un cop col•locades les ulleres, un personatge de l’època mostra alguns aspectes d’aquella època, com elements arquitectònics o apunts històrics, transformant-se l’escenari actual en un escenari del passat. Les ulleres permeten escollir l’idioma entre català, castellà i anglès.
Les ulleres es podran utilitzar en les visites medieval guiades que organitza el Servei de Promoció Turística aquest 2019 (un total de 9), es podran fer visites per lliure o a través d’empreses privades de guies turístics on es podran llogar les ulleres per veure els dos punts de realitat augmentada (al preu de 3 euros i sols els diumenge d’11 a 13h).
En breu aquesta aplicació també estarà disponible tant per a androids com per a Apple a la pàgina de Imageen, l’empresa que s’encarrega de l’explotació de les imatges, i a Google Play i App Store. Això permetrà visualitzar els dos punts des del mòbil o tableta.
L’alcalde Pere Regull ha celebrat l’ús de les noves tecnologies per al “coneixement del nostre entorn i la nostra història. La Vilafranca actual és producte de la nostra història. Molts vilafranquins desconeixen els orígens de la ciutat. L’experiència de veure in situ el naixement de Vilafranca és un valor afegit no només per als turistes sinó també pels mateixos vilafranquins. Espero que, en breu, la plaça de la Vila sigui un punt més per poder realitzar una visita amb realitat virtual”.