Notícia

Una setantena de persones participen en els cursos de català oral adreçats a famílies

18 de desembre de 2023

Amb mirada 360, l’Ajuntament de Vilafranca col·labora amb els centres educatius, el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua per fomentar l’ús social del català des de l’entorn escolar. La llengua és una eina de cohesió social i un element que potencia l’apropament de les famílies nouvingudes al món educatiu del seus infants. Conèixer la llengua permet a la família entendre i participar en les dinàmiques del centre educatiu i donar suport als seus fills i filles en relació als continguts escolars.

Aquest primer trimestre s’han ofert tres cursos de català a famílies d’origen estranger de les sis escoles públiques de Vilafranca, impartits per professorat del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL). Els tres cursos han agrupat cadascun alumnat provinent de dues escoles, fet que ha potenciat fer xarxa entre les famílies participants, tant a nivell d’escola com també de barri/ciutat. Aquests cursos es centren en el català oral per tal de donar resposta als diferents nivells que hi pugui haver i incloure alumnat alfabetitzat i no alfabetitzat en un mateix grup. Tenen una durada total de 45 hores i s’imparteixen dins d’aquest primer trimestre. Concretament s’han agrupat les escoles Baltà Elias i Estalella Graells, les escoles Cristòfor Mestre i Dolors Piera i les escoles Pau Boada i Mas i Perera. Una setantena de persones han participat en aquests cursos.

Aquesta oferta de cursos reglats es complementa amb l’oferta del projecte Xerrem Junts, que consisteix en la creació d’espais socials de trobada i comunicació en català per a persones que s’inicien a la parla o la volen millorar. Aquesta activitat es realitza en grups reduïts i és dinamitzada per persones voluntàries que reben una formació i suport metodològic de la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua). Alguns centres, el Montagut i l’escola Mas i Perera, ja han començat aquest primer trimestre. La resta d’escoles està previst que iniciïn els grups de trobada a partir de gener.

La regidora d’Educació, Gemma Romeu, va assistir la setmana passada a la cloenda d’un d’aquests cursos, el que compartien les escoles Baltà Elias i Estalella i Graells. La regidora destacava que aquest cursos “ajudaran les participants a poder desenvolupar-se dins la nostra ciutat. Per l’Ajuntament són un pas més en l’aposta per una educació inclusiva i enriquidora per a tothom”.