Notícia

El Programa de Rehabilitació d’Habitatges amb Finalitat Social continua incrementant la dotació d’habitatge de lloguer

06 de febrer de 2024

Recentment han finalitzat els treballs de rehabilitació d’un pis situat al barri de Sant Julià gràcies al Programa de Rehabilitació d’Habitatges amb Finalitat Social (PRHFS) que impulsa l’Ajuntament de Vilafranca. Es tracta d’un programa que està en marxa des del 1991, pioner en el seu moment i que ha obtingut reconeixements de la Unió Europea, com a bona pràctica, i també de la Fundació Pi i Sunyer. Ciutats com Barcelona i fins i tot la Generalitat s’hi ha emmirallat i han implantat models similars.

El PRHFS és molt transversal i fomenta una economia circular i social. En primera instància l’Ajuntament rehabilita amb pressupost municipal l’habitatge, que estava en desús perquè necessitava reformes per a tornar a ser habitable. Una vegada rehabilitat l’habitatge, en contraprestació per la inversió municipal, el propietari cedeix a l’Ajuntament el seu ús durant un període temps proporcional a la inversió que s’hi ha fet. Aquests habitatges es destinen a famílies amb necessitat d’habitatge. Un cop passat el període de cessió, l’habitatge es retorna a la propietat en perfecte estat per a ser habitable.

El regidor d’Habitatge, Miquel Medialdea, explicava que es tracta d’un programa on totes les parts i guanyen: “l’Ajuntament amplia el parc d’habitatges socials i millora la imatge urbana de la ciutat, fent que aquests habitatges buits o en desús compleixin la seva funció social; i la propietat obté al cap dels anys un habitatge completament reformat sense haver-hi de fer inversió. A més, com que les obres es fan amb plans d’ocupació, un seguit de persones en situació d’atur obtenen un contracte laboral i alhora milloren la seva ocupabilitat”.

L’habitatge que s’ha rehabilitat recentment al barri de Sant Julià té uns 46 m2 útils, 2 habitacions, 1 sala d’estar-menjador-cuina, 1 bany i traster. En contraprestació de la inversió que s’hi ha fet, la propietat en cedeix temporalment l’ús a l’Ajuntament per poder-lo destinar a lloguer social.

Crida als propietaris d’habitatges buits

En aquests moments, l’Ajuntament està actualitzant l’estudi d’habitatges buits o desocupats per tal d’obtenir un llistat d’habitatges amb indicis de desocupació. La intenció és contactar amb els propietaris i oferir-los el Programa de Rehabilitació d’Habitatges amb Finalitat Social i altres programes que es gestionen des de l’Oficina Local d’Habitatge, per ajudar a posar aquests habitatges al mercat.

Miquel Medialdea feia una crida als propietaris d’habitatges buits o en desús perquè “coneguin el PRHFS i s’animin a sumar-s’hi”.

En aquests moments l’Ajuntament gestiona un total de 188 habitatges.

 

Accessibilitat